STAznanost

Mija Rode prejela nagrado ASEF za življenjsko delo

Ljubljana, 19. marca - Na kalifornijski univerzi Stanford v ZDA je minuli konec tedna v organizaciji Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) potekala slovesnost, na kateri so praznovali ustanovitev slovenskega lektorata na Stanfordu. Ob tej priložnosti so profesorici Miji Rode, ki na univerzi poučuje slovenski jezik, podelili nagrado za življenjsko delo.

Profesorica Rode je po navedbah ASEF svoje življenje posvetila promociji Slovenije, slovenskega jezika in kulture v Združenih državah Amerike. Njen izreden doprinos je ASEF prepoznal s podelitvijo najvišjega odlikovanja v okviru sobotnega slovesnega dogodka.

Rodetova je kot predavateljica slovenskega jezika pomembno vlogo igrala tudi pri ustanovitvi slovenskega lektorata na Stanfordu. Ta je ob podpori ASEF, Zvonka Fazarinca, Jureta Leskovca in Filozofske fakultete v Ljubljani nastal leta 2018 v sklopu jezikovnega centra oddelka za družbene vede in znanosti na univerzi Stanford.

Program je zaživel in že ima svoje prve študente, ki niso le Slovenci ali potomci Slovencev po svetu, temveč tudi drugi mladi, ki se zanimajo za Slovenijo. Na podlagi tega programa je Stanford postal tudi del programa Slovenščina na tujih univerzah ljubljanske univerze.

Na dobro obiskani prireditvi ASEF Gala sta ustanovitelja fundacije ASEF Jure Leskovec in Peter Rožič poudarila, da se je fundacija ASEF že zelo dobro uveljavila in se ji vsako leto pridružuje vse več profesorjev slovenskega rodu. V petih letih se je namreč število sodelujočih univerz povečalo na 37. Delovanje fundacije ni omejeno le na Ameriko, ampak na vse institucije po svetu, kjer delujejo slovenski profesorji.

Dogodka na Stanfordu so se med drugimi udeležili veleposlanik v Združenih državah Stanislav Vidovič, veleposlanica v Kanadi Melita Gabrič, častni konzul v Kaliforniji Tom Brandi, bivši direktor HP Lab Zvonko Fazarinc ter številni donatorji in podporniki ASEF.

Prek video konference je zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je fundaciji ASEF čestital za odlično delo in izrazil svojo podporo. Štipendisti Keržetove fundacije iz glasbene šole Univerze Southern California pa so dogodek tudi umetniško popestrili.

Rodetova se je rodila na Vrhniki, odraščala v Preserjah v Sloveniji, pri dvajsetih letih pa se je z družino preselila v Chicago. Učiteljica angleščine na YMCA je opazila njen potencial, kar je Rodetovo spodbudilo, da se je vpisala na študij bibliotekarstva na univerzi v Scrantonu v Pensilvaniji, kjer je tudi magistrirala.

Poročila se je s sošolcem iz otroških let, Francem Rodetom, soizumiteljem žepnega računalnika in sistema GPS. Zaposlila se je v Univerzitetni knjižnici na Univerzi Stanford v Kaliforniji, kjer je začela z urejanjem knjižničnih imenikov in se kmalu povzpela na mesto vodje na knjižničnem oddelku. Med njenimi pomembnejšimi dosežki sta projekta Early American Imprints in Goldsmiths'-Kress Library of Economic Literature.

S svojo delavnostjo je postala predstavnica Stanforda v Knjižnici ameriškega kongresa. Na podlagi svojih dosežkov si je prislužila naslov Senior Librarian Emerita na Univerzi v Stanfordu. Po upokojitvi je 10 let izpopolnjevala učni načrt slovenščine, obenem pa je tudi poučevala slovenski jezik v slovenski skupnosti v San Franciscu in severni Kaliforniji.

Rodetova je aktivna članica slovenske skupnosti in podpornica fundacije ASEF. Večkrat sta s pokojnim možem gostila študente ASEF ali zanje pripravila druženja.