STAznanost

STA s pomočjo Googla v razvoj digitalnega uredniškega asistenta

Ljubljana, 21. marca - Slovenska tiskovna agencija (STA) je na mednarodnem razpisu sklada DNI Innovation Fund, ki ga je ameriški spletni velikan Google ustanovil skupaj z več vodilnimi evropskimi medijskimi hišami, uspela s projektom razvoja digitalnega pomočnika za urednike.

V sklopu projekta bo STA razvila napredno digitalno orodje za pomoč urednikom, ki se v času nenehnega dostopa do novic spopadajo z naporno nalogo spremljanja najpomembnejših zgodb.

Digitalni pomočnik z delovnim imenom D4Editor bo urednikom to delo olajšal s tehnologijo procesiranja naravnega jezika, hkrati pa jim bo omogočil analitični vpogled v delo uredništva.

STA je na razpisu sklada DNI tokrat uspela s samostojno prijavo, v preteklosti pa je kot partner že sodelovala v slovenskem projektu Event Registry ter kot zunanji partner v projektu Parlameter, ki sta bila prav tako sofinancirana s strani sklada DNI.

Na prvih petih razpisih sklada DNI je do sredstev sicer prišlo šest slovenskih projektov. Na tokratnem, zadnjem razpisu je sredstva uspelo pridobiti 103 projektom iz 23 držav, D4Editor pa je edini uspešen projekt iz Slovenije.

Sklad DNI je Googlov evropski projekt v okviru pobude Digital News Initiative, s katero želi tehnološki velikan podpreti novinarstvo v tehnološki dobi. Google je sklad razvil v sodelovanju z več vodilnimi evropskimi medijskimi hišami, sklad pa je imel na voljo 150 milijonov evrov sredstev, s katerimi so financirali več kot 660 projektov.