STAznanost

Ob odprtju laboratorija želje po navidezni resničnosti kot motorju napredka

Ljubljana, 21. marca - V ljubljanskem tehnološkem parku bodo danes odprli laboratorij za navidezno in obogateno resničnost, ki bo po besedah direktorja Mateja Cerarja predstavljal stičišče za vse, ki jih ta tehnologija zanima in želijo z njo ustvarjati. Ob dogodku poteka tudi konferenca, saj želijo opozoriti na neizkoriščen potencial teh tehnologij.

Ljubljana, Tehnološki park. Odprtje VR/AR/MR laboratorija Look around 360 v Tehnološkem parku. Foto: Janez Kotar/Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana, Tehnološki park.
Odprtje VR/AR/MR laboratorija Look around 360 v Tehnološkem parku.
Foto: Janez Kotar/Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana, Tehnološki park. Odprtje VR/AR/MR laboratorija Look around 360 v Tehnološkem parku. Foto: Janez Kotar/Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana, Tehnološki park.
Odprtje VR/AR/MR laboratorija Look around 360 v Tehnološkem parku.
Foto: Janez Kotar/Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana, Tehnološki park. Konferenca o prihodnosti in izzivih odprtega inoviranja ter uporabi VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu. Foto: Janez Kotar/Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana, Tehnološki park.
Konferenca o prihodnosti in izzivih odprtega inoviranja ter uporabi VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu.
Foto: Janez Kotar/Tehnološki park Ljubljana

V uvodnem nagovoru konference je Cerar poudaril, da želijo z laboratorijem podjetjem, zagonskim podjetjem, pa tudi posameznikom ponuditi infrastrukturo in mentorje za ustvarjanje v sistemu odprtih inovacij, "saj lahko tako vsi pridobimo". "Morda je namen tehnologije, da nas popelje v nek drug svet, v boljši svet. Upam, da ga bomo ustvarili skupaj," je zaključil.

Tudi Jože Guna iz laboratorija za telekomunikacije in laboratorija za multimedije na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko je pozdravil odprtje novega laboratorija, saj je prepričan, da bodo z njim tehnologije, ki so prisotne, a vendarle luksuzne, tako postale dostopne vsem.

"Laboratorij je odprt in nudi najnaprednejše naprave vsem, ki jih to zanima bodisi zasebno bodisi poslovno," je ob robu konference dejal za STA in poudaril, da mora posameznik, ki se želi z navidezno resničnostjo ukvarjati, tehnologijo nujno preizkusiti, saj sicer ne more razumeti koncepta.

Ob tem upa, "da se bodo v laboratoriju razvile tudi kakšne nove ideje in se bo vzpostavil tudi dodaten val startupov in podjetništva, čemur je tehnološki park tudi namenjen".

Ob odprtju so novi laboratorij pozdravili tudi Marko Hren iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Željko Gudžulić, menedžer za pametno mesto na ljubljanski občini in Janez Bešter s fakultete za elektrotehniko.

Kot je ob predstavitvi podatkov o obsegu vlaganja v tehnologije navidezne in obogatene resničnosti dejal Bešter, so ti potrditev, "da je to, kar delamo danes, prava stvar. Ujeli smo pravi trend v pravem času. Seveda pa bomo morali vztrajati in narediti še veliko stvari," je dodal.

Kot so zapisali organizatorji konference, rešitve s področja navidezne in obogatene resničnosti dosegajo več milijard evrov letnega prometa, do leta 2020 pa naj bi ta številka presegla 120 milijard evrov.

Sicer pa je konferenca po njihovih besedah namenjena osvetlitvi vprašanj o prihodnosti in izzivih odprtega inoviranja ter uporabe tehnologij navidezne in obogatene resničnosti v Sloveniji in po svetu, predstavitvi trenutnega dogajanja na tem področju in povezovanju deležnikov.

Kot je za STA še dejal Guna, tehnologije navidezne resničnosti ponujajo priložnosti na vrsti področij: od zabave, ki je gonilo napredka v tehnologijah navidezne in obogatene resničnosti, do izobraževanja, medicine in industrije.