STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Število metuljev zaradi intenzivnega kmetovanja drastično upada

München, 29. marca - Na območjih z intenzivnim kmetovanjem je komajda še kaj metuljev, kaže nova raziskava nemških znanstvenikov. Na travnikih v bližini polj so našteli dve tretjini manj metuljev kot v naravnem okolju, še posebej redkih vrst. Ti rezultati potrjujejo, da ima intenzivno kmetovanje ključno vlogo pri izginjanju žuželk.

Metulji in druge žuželke so za naravo in tudi za ljudi nepogrešljivi, saj brez njih številne rastline ne bi bile oprašene in tako ne bi mogle razviti plodov. Toda žuželkam gre slabo: v zadnjih 30 letih se je količina krilatih žuželk v Nemčiji zmanjšala za 76 odstotkov, so pokazali izsledki leta 2017 objavljene večletne raziskave.

Mnenja glede razlogov za zmanjševanje populacije insektov se še vedno razhajajo, vendar pa za najverjetnejšega veljajo pesticidi ter zmanjševanje razpoložljive hrane in življenjskega prostora zaradi intenzivnega kmetovanja in podnebnih sprememb.

Na primeru metuljev so zdaj znanstveniki s Tehniške univerze v Münchnu in entomološkega inštituta Senckenberg v Muenchebergu raziskali enega od možnih vzrokov - intenzivno kmetovanje. V okviru raziskave so spremljali populacijo metuljev na 21 travnikih v okolici Münchna, od katerih jih 17 leži sredi kmetijskih površin, štirje pa na zaščitenih naravnih območjih.

Rezultat: "V bližini polj z intenzivnim kmetovanjem, ki so redno škropljena s pesticidi, je število metuljev bistveno manjše kot na travnikih v bližini manj obdelanih ali neobdelanih površin," so zapisali nemški znanstveniki. Na travnikih na zaščitenih območjih so v povprečju našteli 6,6 vrste metuljev, na travnikih v bližini polj pa le 2,7 vrste - torej manj kot polovico. Število primerkov metuljev je bilo celo dve tretjini manjše.

Zanimivo je tudi, da se predvsem metulji, ki so specializirani za določene rože ali vrste trav, očitno ne morejo prilagoditi na življenje med intenzivno obdelanimi polji. "Te vrste so s travnikov, obdanimi s polji, večinoma povsem izginile," so zapisali.

"Naša raziskava poudarja negativne vplive industrializiranega, konvencionalnega kmetovanja na raznolikost metuljev in kaže, da so nujno potrebni bolj okolju prijazni načini kmetovanja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Thomas Schmitt z inštituta Senckenberg.

Nemški znanstveniki so izsledke raziskave objavili v spletni knjižnici Wiley.