STAznanost

V Ljubljani bodo predstavili Evropski inovacijski svet

Ljubljana, 29. marca - Na ljubljanski ekonomski fakulteti bo v sredo potekala konferenca s predstavitvijo novega Evropskega inovacijskega sveta (EIC), ki bo imel ključno vlogo pri spodbujanju inovacij v Evropi. Ljubljana bo tako postala prva prestolnica, kjer bodo visoki predstavniki komisije predstavili EIC.

Kot so sporočili iz Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SBRA), ki konferenco soorganizira, bodo v prvem delu predstavniki komisije slovenskim raziskovalcem in industriji predstavili različne programe financiranja in priložnosti, ki jih ponuja EIC.

V drugem delu konference pa bodo predstavnikom komisije predstavili uspešne slovenske inovacijske projekte ter jim v vzporedni delavnici povedali več "o izzivih in problematiki slovenskega eko inovacijskega okolja".

Konferenco bodo nagovorili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivavšek, minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztok Purič ter vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič.

Skozi celotno konferenco bodo imeli udeleženci po besedah predsednika v Bruslju delujočega SBRA Draška Veselinoviča tudi "možnost hitrih poslovnih sestankov, saj želi SBRA z vsakim dogodkom delovati proaktivno, učinkovito, povezovalno in konkretno".

Kot je še poudaril v sporočilu za javnost, so "disruptivne inovacije tiste, ki spreminjajo poslovne modele in postavljajo Evropo ob bok ostalim velesilam".

Po njegovih besedah enako velja tudi za Slovenijo, saj lahko slovenski in raziskovalni prostor "pomembno prispeva k razvoju".