STAznanost

Ob obletnici Radia Študent sklop dogodkov Znanost v vseh porah vsakdana

Ljubljana, 1. aprila - Znanstvena redakcija Radia Študent ob 50. obletnici radia pripravlja sklop dogodkov z naslovom Znanost v vseh porah vsakdana. Sklop začenjajo z današnjo delavnico programiranja, do junija pa se bodo zvrstile še številne druge delavnice ter pogovori na temo financiranja znanosti, znanstvene integritete, znanosti v medijih in vesolju.

Kot so zapisali na Radiu Študent, sta znanost in tehnologija danes bolj kot v katerem koli drugem času v zgodovini del našega vsakdana. Kljub njuni vseprisotnosti pa ostajata znanost in tehnologija za večino ljudi domena strokovnjakov, znanje, ki ga zahtevata, pa dostopno le ljudem, ki posvetijo velik del življenja posameznemu področju.

S sklopom dogodkov Znanost v vseh porah vsakdana želijo po navedbah radia pokazati, "da je znanost hkrati več in manj kot opisani predstavi: več, saj njen domet ne sega zgolj v sfero inštitutov in gospodarstva, temveč tudi v sfero družbenega, umetniškega in političnega, ter manj, saj znanost ni nemogoča za razumeti ljudem izven stroke".

V okviru bogatega programa za mlajše generacije in večne študente pripravljajo serijo delavnic, na katerih se bodo lahko spoznali s programiranjem, izdelavo radijskega sprejemnika, sintesajzerja in elektronske ključavnice, z molekulo DNK, ki jo najdemo v vseh živih organizmih, ter organizmi v gozdu.

Poleg delavnic pa v aprilu in maju pripravljajo tudi dogodek Baltazar in vivo ter pogovore na temo financiranja znanosti, znanstvene integritete, znanosti v medijih in vesolja.

Na dogodku Baltazar in vivo, ki bo na sporedu 23. aprila, bodo v slogu radijske oddaje znanstvene redakcije Baltazar s pomočjo raziskovalk in raziskovalcev na začetku poklicne poti odgovorili na vnaprej pridobljena vprašanja javnosti. Med drugim bodo spregovorili o temah, kot so biokemija, biologija, robotika in fizika.

V pogovoru o financiranju znanosti, ki bo 25. aprila, bodo soočili vodje laboratorijev z ERC-financiranimi projekti in predstavniki slovenske vlade ter naslovili probleme financiranja znanosti v Sloveniji. Dogodku bo sledil pogovor na temo znanstvene integritete v času hiperprodukcije, v katerem bodo naslovili, kako lahko znanost ohranja integriteto v dobi hiperprodukcije rezultatov, kakšni so razlogi za takšno stanje ter poskusili predstaviti predloge za rešitev iz težavne situacije.

O tem, kako se znanost predstavlja v medijih, bodo spregovorili 22. maja. Med drugim se bodo spraševali o tem, kako in kje je v slovenskem javnem prostoru predstavljena znanost, kje se govori in piše kritično o znanosti ter kdo naj bi poročal o znanosti? Program se bo sklenil 6. junija, ko se bo na sporedu pogovor o vesolju ter povezavi med znanstveno fantastiko in samo znanostjo, čemur bo sledil ogled filma Solaris.

Sklop dogodkov Znanost v vseh porah vsakdana znanstvena redakcija Radia Študent pripravljajo v sodelovanju z ZRC SAZU, konzorcijem OSMO/ZA, ki ga sestavljajo Društvo Ljudmila, Zavod Delak in Zavod Projekt Atol, festivalom Liber.ac, Slovensko kinoteko ter Pritličjem.