STAznanost

Mariborska fakulteta za strojništvo predstavila nov merilni laserski sistem

Maribor, 3. aprila - Katedra za proizvodno strojništvo Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru je danes predstavila nov merilni laserski sistem, ki so ga prejeli v brezplačno uporabo od avstrijskega podjetja Zoller. S to napravo se fakulteta, kot so sporočili, vključuje v najnovejše tehnološke raziskave s področja odrezavanja in postopkov obdelave.

Napravo so predstavili v laboratoriju za odrezavanje, s katerim omenjeno avstrijsko podjetje sodeluje od leta 1988 skupaj z laboratorijem za inteligentne obdelovalne sisteme. V Sloveniji je bil takrat za raziskovalne in študijske namene postavljen prvi najsodobnejši merilni stroj Zoller MG-300.

Podjetje je vsa leta skrbelo za servisiranje, izobraževanje in obnovo merilnega sistema za prednastavljanje orodij. Mnogi študentje in strokovnjaki iz prakse so se usposabljali in pridobljena znanja uvajali v svojem delovnem okolju in s tem skrbeli za racionalizacijo proizvodnje in zmanjševanje stroškov orodja in orodne službe.

Bistveno pri sodelovanju je dejstvo, da je fakulteta nenehno iskala in tudi našla nove skupne tehnične ter programske rešitve, ki so podjetju Zoller služile pri razvoju posameznih novih komponent merilnega sistema, so sporočili s fakultete.

Tudi z novo napravo bo podjetje v celoti pokrilo stroške vzdrževanja in obnove programske opreme. Fakulteta pa se z njo vključuje v najnovejše tehnološke raziskave s področja odrezavanja in postopkov obdelave, saj koncept industrija 4.0 pomeni digitalizacijo procesov in uvajanje inteligentnih omrežij, ki bodo prinesla temeljne spremembe v podjetjih.