STAznanost

Slovenijo bo na PowerUp! predstavljalo podjetje DS Meritve

Ljubljana, 5. aprila - Podjetje DS Meritve bo slovenski predstavnik na tekmovanju PowerUp! Na predizboru za tekmovanje, na katerem se bodo pomerili startupi iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki razvijajo inovacije na področju energetike, čistih tehnologij, mobilnosti, kibernetske varnosti ali pametnih mest, je zmagalo s sistemom 2GG.

Sistem 2GG (Second Generation Grid) za celovito zbiranje, prenos in obdelavo podatkov o porabi energentov in vode je bil razglašen za zmagovalca med sedmimi finalisti. Na drugo mesto se je uvrstilo podjetje SILEO s fotovoltaičnim strešnikom, na tretje pa Rivertum s turbino Rivertum, so sporočili organizatorji.

Podjetje DS Meritve, ki je bilo ustanovljeno leta 2014, je ponudnik komunikacijskih storitev na področju pametnih števcev za energijo in vodo. Trenutno je njihov glavni produkt pametno merjenje kot storitev, lani je po besedah direktorja Dejana Lešnika ustvarilo milijon evrov prihodkov.

Zmagovalec se bo 21. maja udeležil velikega finala v Krakovu, kjer se bo potegoval za denarne nagrade ter za možnost vključitve v InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway, ki nudi dostop do mednarodne mreže potencialnih poslovnih partnerjev ter finančno investicijo v višini do 150.000 evrov.

V letošnji peti izdaji tekmovanja PowerUp! bo sodelovalo skoraj 300 startupov iz 24 držav Srednje in Vzhodne Evrope. Slovenski predizbor je potekal pod okriljem podjetja Montel Energetika.net.