STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na fakulteti za elektrotehniko bodo tekmovala avtonomna lego vozila

Ljubljana, 10. aprila - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko bo v četrtek potekal turnir Lego Masters, na katerem se bodo ekipe dijakov in študentov pomerile v izdelavi avtonomnih mobilnih sistemov. Študentske ekipe bodo svoje robote preverile na dirkališču z ovirami, dijaške pa na tekmovanju v razvrščanju barvnih objektov.

Na tekmovanju, ki ga organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko, bodo sodelujoče ekipe dokazovale svoje znanje avtomatike ter avtonomnih mobilnih sistemov, glavni cilj pa je "ekipno delo med tekmovalci, vzpodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobitev dodatnih praktičnih znanj skozi igro," so zapisali organizatorji.

Ekipe bodo morale za izdelavo avtonomnih mobilnih sistemov z uporabo kompletov Lego Mindstorms uporabiti znanja avtomatike, senzorike ter vodenja avtonomnih mobilnih sistemov, ki so uporabna tudi pri načrtovanju, optimiziranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih, so še zapisali.

Študentje bodo morali tako izdelati avtonomne dirkalnike, ki se bodo nato v dvobojih pomerili na krožnem dirkališču z ovirami za dezorientacijo vozila, dijaki pa bodo morali sestaviti avtonomna vozila, ki bodo objekte razvrščala v zbiralnike po ujemajočih se barvah.

Kot so sporočili s fakultete, se bo na tekmovanju, ki poteka sedmo leto, pomerilo 10 študentskih in 32 dijaških ekip.