STAznanost
Humanistika in družboslovje

Unesco podprl ustanovitev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco v Ljubljani

Ljubljana/Pariz, 11. aprila - Unesco je danes potrdil predlog slovenskega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bi ustanovili mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki bi deloval pod okriljem Unesca v Ljubljani.

Kot so sporočili z ministrstva, je izvršilni odbor Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) danes soglasno podprl predlog ministrstva, ki ga je konec marca potrdila tudi slovenska vlada.

Center bi vladam, organizacijam, pravnim osebam in širši javnosti svetoval o sistemskih in strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih. Pomagal bi pri razvijanju in širjenju zmogljivosti, med drugim z ustanavljanjem pomožnih raziskovalnih centrov po svetu, oblikovanjem programov usposabljanja ter oblikovanjem omrežja za izmenjevanje raziskav in znanja. V začetni fazi bi ga gostili na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani.

"Namen centra bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja, ki bo poleg raziskav, tehnologije in razprav na področju umetne inteligence različnim deležnikom po vsem svetu zagotavljal tudi javno-politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence," so zapisali.

Za pionirja tega področja v Sloveniji veljata IJS, kjer so z raziskovanjem umetne inteligence začeli leta 1972, nekaj let pozneje pa so vzpostavili Laboratorij za umetno inteligenco (AIL), ki deluje še danes, ter ljubljanska fakulteta za elektrotehniko, kjer so leta 1981 ustanovili prvi laboratorij (LAI). Po navedbah ministrstva danes v Sloveniji na tem področju deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij.

Na IJS je trenutno več kot 950 raziskovalcev, pri čemer bo v okviru projektov, ki jih bo izvajal center IRCAI, lahko sodelovalo tudi več kot 180 raziskovalcev z različnih oddelkov na IJS, ki opravljajo raziskave na številnih področjih, povezanih z umetno inteligenco.