STAznanost

Na Jesenicah že četrti festival znanosti in fantastike Meteorita

Jesenice, 13. aprila - Festival znanosti in fantastike Meteorita, ki na Jesenicah poteka že četrto leto, bodo letos zaznamovale različne vesoljske obletnice, med drugim tudi deseta obletnica padca meteorita na Mežaklo. Današnji osrednji festivalski dan obljublja pester program na Čufarjevem trgu od 10. do 18. ure.

Festival, ki se je razvil v znanstveni in domišljijski navezavi na meteorit, ki je 9. aprila 2009 padel na Mežaklo na Jesenicah, od leta 2016 organizira Društvo za razvoj turizma Jesenice. Festival postaja eden izmed prepoznavnih lokalnih dogodkov na Gorenjskem, obiskujejo pa ga tudi ljudje iz drugih regij ter držav. Dogodek iz leta v leto raste, je povedal predsednik Društva Andraž Sodja.

Poslanstvo festivala je odpirati in predstavljati zanimive poljudnoznanstvene ter fantazijsko-kreativne teme in zabavati ter spodbujati ustvarjalno druženje med ljudmi. Združuje ljubitelje znanosti, znanstvene fantastike in fantastike ter sorodnih tem. Povezovati želi ljudi s specifičnimi zanimanji, na primer ljubitelje fantazijske književnosti ali astronomije, s širšo publiko, željno novosti in razvedrila. Prav tako želi mlade navdušiti za znanost.

Letošnji festival bodo zaznamovale, kot so poudarili organizatorji, fantastične vesoljske obletnice, ki jih predstavljajo s ciklom Meteoritinih pogovorov že od začetka leta. Na današnji glavni festivalski dan se bodo posvetili 10. obletnici padca meteorita na Mežaklo in 50. obletnici človekovega pristanka na Luni. Temu se pridružujejo še 90-letnica mesta Jesenice, 20 let Matrice, 100 let Mednarodne astronomske zveze in 500 let od smrti Leonarda da Vincija.

Fantazijski sklop festivala bo prinesel oceno aktualnega fantazijskega ustvarjanja s podelitvijo nagrad Supernova za kratka prozna dela s tega področja. Gostili bodo pogovore na temo vesoljskih pojavov v slovenski fantastiki in ozvezdij v japonskih risankah. V načrtu je snemanje podcasta o fantazijskih temah v živo na festivalu. Tudi sejem bo fantazijsko obarvan.

Zaradi osrednjih obletnic bo težišče dogajanja predstavljal poljudnoznanstveni sklop. Stekli bodo poljudnoznanstveni pogovori na temo meteorita Jesenice, lunarnih meteoritov, kitajskega vesoljskega programa in Lune z vidika slovenskega raziskovalca. Poleg tega bodo obiskovalcem preko celega dne na voljo ogledi razstave Prirodoslovnega muzeja, ogled planetarija ter razstavno-informativnih panojev o meteoritu Jesenice ter o lunarnih meteoritih.

V zabavnem sklopu bo program obsegal športno prireditev, in sicer suvanje meteorita, tekmovanje z znanimi osebnostmi ter stand-up nastop na temo Lune. V nedeljo pa bo sledil še drugi pohod do mesta padca meteorita. Gre za enega izmed redkih meteoritov, o katerem so znani vsi podatki - od kod je prišel, pod kakšnim kotom in s kakšno hitrostjo je padel na zemljo. Zato gre za astronomsko zelo pomemben dogodek in znamenitost Jesenic, je prepričan Sodja.