STAznanost
Humanistika in družboslovje

Letošnja Plečnikova nagrada za Tehnološko središče ELES

Ljubljana, 15. aprila - Plečnikovo nagrado za leto 2019 so za Tehnološko središče ELES v Beričevem prejeli avtorji Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš. Plečnikovi medalji za aktualno realizacijo je žirija namenila Hiši Celovška 01 avtorjev Vanje Gregorc Vrhovec in Aleša Vrhovca ter Družinskemu wellnessu Termalija avtorjev Deana Laha in Milana Tomaca.

Tehnološko središče ELES je sistemsko zahteven objekt in hkrati pomemben evropski strateški projekt. Avtorji naročnika niso prepričali z idejami svoje natečajne rešitve, s katero so zmagali na mednarodnem natečaju, temveč s kasneje razvito jasno urbanistično shemo, ki omogoča centralizacijo delovanja, možnost neoviranega sodelovanja med znanstvenimi, nadzornimi in vodstvenimi strukturami, preglednost in varnost, dostopnost ter racionalizacijo delovanja, piše v utemeljitvi.

Realizirana stavba odraža disciplino in modernistični koncept, ki so mu avtorji zavestno vgradili nekaj novosti in z njimi dosegli v dani situaciji popolnoma nepredvidljiv doživljajski rezultat. Razkriva občutljive avtorje, ki se zavedajo pasti izpraznjenosti arhitekture v zgolj racionalnih zasnovah in stavijo na moč osebne, avtorske izpovednosti. Komisija je v njej prepoznala poglobljeno arhitekturno teoretsko znanje, avtorsko disciplino, kreativnost, sposobnost vodenja izvedbe in iskreno empatijo.

Hiša Celovška 01 stoji na ozki in podolgovati parceli, kar v največji meri določa njene gabarite. V vseh pogledih je nenavadna in unikatna, najbolj s svojo vitkostjo. Hiša je nastala na pobudo arhitektov. Moč njene zasnove je, da lahkotno premosti izbrane težavne pogoje, prav ta proces pa ustvari edinstven in zanimiv objekt v narativnem, izvedbenem in tudi estetskem smislu. Kot piše v utemeljitvi, je žirija hiši tudi zaradi procesa, ki je pripeljal do njenega nastanka, namenila Plečnikovo medaljo.

Družinski wellness Termalia je zadnja grajena struktura v dramaturgiji doživetij v Olimju. Naslanja se na prenovljeni zdraviliški objekt iz leta 1980 z notranjim bazenom, recepcijo, servisnim delom in savnami. Komisija arhitektoma Plečnikovo medaljo podeljuje za dosledno zasnovo in izpeljavo konstrukcijsko ter tehnično zahtevnih prostorskih ambientov, ki znotraj danih projektnih okvirov dodajajo vrednost celotnemu kompleksu sprostitvenih term Olimje, piše v utemeljitvi.

Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture je žirija namenila pregledni razstavi in katalogu Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955-1985 avtorjev Adama Breznika, Timoteja Jevšenaka, Monike Vešligaj, Domna Ermenca in Pie Klančar. Kot je zapisala, Tendence ne bogatijo samo arhitekturne kulture, temveč družbo kot tako. Celje je z njimi dobilo dokument, ki bi moral vplivati na nadaljnji razvoj mesta.

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko pa je pripadla Petru Šenku za knjigo Capsules: Typology of other architecture. Avtor je za angleški prevod revidiral slovensko izdajo knjige Kapsula: Tipologija druge arhitekture, ki je pri založbi ZRC SAZU izšla leta 2015. Knjiga je lahko po prepričanju komisije pravi generator bodoče mednarodne arhitekturne teorije in produkcije v arhitekturni praksi.

Študentsko Plečnikovo priznanje je pripadlo Davidu Grolegerju za magistrsko nalogo Najemniški hektar: nadgradnja obstoječe stanovanjske politike in idejna zasnova vrtnega mesta.

Na razpis za Plečnikova odličja za leto 2019 je prispelo 30 predlogov, od tega 16 za realizirana dela, pet za teorijo, kritiko in strokovno publicistiko, trije za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, eden za življenjsko delo in pet za študentska priznanja.

Plečnikova odličja so podelili opoldne v Narodni galeriji.