STAznanost

V Planici začetek konference podiplomskih študentov

Ljubljana, 15. aprila - V Planici se danes začenja 11. konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ) ter Dan mladih raziskovalcev na področju kemije, biokemije, materialov in okolja (KMBO). Na konferenci pričakujejo približno 100 udeležencev, ki bodo med drugim prisluhnili kratkim predstavitvam raziskovalnih del študentov ter trem vabljenim predavanjem.

Dvodnevnega dogodka, ki tradicionalno združuje dve konferenci, organizira pa ga študentski svet MPŠ, se bo udeležilo približno 75 študentov, skupno pa organizatorji pričakujejo približno 100 udeležencev. Konferenca bo letos potekala v prostorih Nordijskega centra Planica.

Na konferenci bodo študenti in študentke v kratkih, triminutnih predstavitvah predstavili svoje raziskovalno področje. Strokovna žirija in občinstvo bosta najboljše predstavitve nagradili, prav tako pa bodo podeljene nagrade za najboljši plakat.

Kot so za STA povedali organizatorji konference, je ideja konference predstaviti pomembnost aktualnosti v raziskavah. "Zanimalo nas je, kako raziskovalci, ki svojo pot nadaljujejo izven raziskovalnih inštitucij, ohranjajo stik z napredkom v njihovi sferi in kako pomemben je le ta za njihovo kariero."

To tematiko jim bodo na konferenci približali trije predavatelji. Danes dopoldne bo predaval Kristjan Anderle iz podjetja Cosylab, ki je svojo raziskovalno pot začel na IJS, nadaljeval pa kot podoktorski sodelavec na GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research. Po zaključenem izobraževanju je svojo karierno pot nadaljeval na Cosylabu kot sistemski inženir.

V popoldanskem času pa bo sledilo predavanje Braneta Široka s Fakultete za strojništvo, ki po navedbah organizatorjev predstavlja vezni člen med akademsko sfero in industrijo. Predstavil bo izgradnjo in delovanje vetrovnika Nordijskega centra Planica, ki omogoča hkratni trening padalcev in skakalcev njegovo delovanje, udeleženci pa si ga bodo nato tudi ogledali.

V sredo bo sledilo še predavanje Igorja Mekjavića z Instituta Jožef Stefan, enega vodilnih znanstvenikov na področju preiskovanju hipoksičnega okolja in njegovega vpliva na delovanje ljudi, ki ima svoj raziskovalni oddelek v Planici. Mekjavić po besedah organizatorjev "predstavlja predavatelja, ki nam ponudi vpogled v pomembnost ostati aktualen na svojem področju tudi s strani raziskovalca, ki deluje na raziskovalni inštituciji".