STAznanost

V Ljubljani predstavitev knjige Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka?

Ljubljana, 15. aprila - V Centralni tehniški knjižnici Univerze v Ljubljani bodo danes predstavili knjigo Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka? Avtorja knjige, ki je v sodelovanju s centrom InnoRenew CoE izšla pri Založbi Univerze na Primorskem, sta Franci Demšar in Jasna Kontler-Salamon.

Knjiga med drugim ponuja odgovore na vprašanja o tem, v kakšnem položaju je bila slovenska znanost leta 1991, kaj se je z njo dogajalo v času samostojne Slovenije in kakšna je njena vloga danes?

Kot piše na spletni strani centra odličnosti InnoRenew CoE, "knjiga začenja pri izviru slovenske pisane besede, z Brižinskimi spomeniki, in se na hitro sprehodi skozi slabo tisočletje glavnih dosežkov slovenske znanosti. Ustavi se pri letu 1991, da bi ugotovila, kakšno je bilo stanje slovenske znanosti v trenutku velike nacionalne prelomnice, in potem analizirala, kaj se je z znanostjo dogajalo v času samostojne države."

Profesor Primož Južnič je ob izidu knjige zapisal, da monografija govori o razvoju slovenske znanosti in predvsem znanstvene politike v zadnjih desetletjih ter pokaže, da gre na tem področju za sistematičen razvoj.

"Sedanja znanstvena odličnost in izjemen položaj slovenske znanosti sta rezultat prizadevanj različnih generacij znanstvenikov pa tudi tistih odločevalcev, če naj uporabim ta izraz namesto slabšalnega 'politiki', ki so razumeli in dojeli, da je vložek v znanstveno raziskovanje vložek v razvoj in bodočnost. Ob tem pa knjiga opozarja tudi na stranpoti, napačne in enostavno slabe odločitve, ki so, žal prepogosto in včasih celo v trenutku, zaustavile ali uničile večletna prizadevanja," je zapisal Južnič.

Predstavitev knjige bo potekala danes ob 14. uri v prostorih Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani. Pogovor s Francijem Demšarjem bo vodil Primož Južnič.