STAznanost

Raziskovalci bodo opozarjali na slab položaj znanosti v Sloveniji

Ljubljana, 24. aprila - Slovenske raziskovalke in raziskovalci se bodo danes pridružili globalnemu shodu za znanost. Osrednji del dogodka z naslovom O čem moramo govoriti, ko govorimo o znanosti v Sloveniji? bo javna tribuna, s katero želijo opozoriti na pomen znanosti, po tribuni pa se bodo udeleženci sprehodili tudi do ministrstev za gospodarstvo in za izobraževanje.

Na tribuni bodo Mateja Kramer iz Leka, Duška Knežević Hočevar iz ZRC SAZU, Marko Fonovič z Inštituta Jožefa Stefana in Andraž Stožer z mariborske medicinske fakultete "opozorili na razvojni potencial raziskovanja, na (ne)razumevanje znanosti v širši javnosti in na ambivalenten odnos politike do raziskovalnega dela nasploh", so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

Po tribuni se bodo udeleženci odpravili na sprehod do ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kjer bodo razvili transparente.

Kot so sporočili organizatorji, so njihova prizadevanja že tretje leto usmerjena v vzpostavitev kakovostnega in transparentnega evalvacijskega postopka, povečanje financiranja znanosti na en odstotek proračunskih sredstev ter ustaljen urnik razpisov za nacionalne raziskovalne projekte.

Zapisali so še, da se kot del globalnega gibanja zavzemajo tudi za zaščito okolja, nasprotujejo antiintelektualizmu ter predvsem opozarjajo na to, da brez znanosti ni prihodnosti in da želeno gospodarsko rast lahko zagotovijo samo nove ideje in nova spoznanja.