STAznanost

Japonski znanstveniki ustvarili prvi umetni krater na asteroidu

Tokio, 28. aprila - Japonski znanstveniki so uspešno ustvarili prvi umetni krater na asteroidu, je ta teden potrdila japonska vesoljska agencija (JAXA). To bi lahko prispevalo k preiskovanju razvoja našega Osončja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Japonsko vesoljsko plovilo Hayabusa 2 je ta mesec proti asteroidu Ryugu izstrelilo eksplozivno napravo, da bi na njegovem površju ustvarili krater. To je bil prvi tovrsten poizkus na svetu, ki jim je tudi uspel, je povedal vodja projekta Hayabusa 2 Yuichi Tsuda. "To je velik uspeh," je poudaril.

Profesor z univerze v Kobeju Masahiko Arakawa, ki sodeluje v tem projektu, je povedal, da to veliko luknjo, ki v premeru meri deset metrov, vidijo precej jasneje, kot so pričakovali.

Pred tem so sicer predvidevali, da bo premer meril deset metrov, če je površje peščeno, in tri metre, če je kamnito. A jim je, kljub temu da je kamnito, uspelo ustvariti tako velik krater, je povedal Arakawa.

Namen tega poizkusa je, da bi izpod površja Ryuguja prineslo "svež" material, kar bi lahko prispevalo k novim ugotovitvam o zgodnjih obdobjih našega Osončja. Znanstveniki sicer menijo, da ta asteroid vsebuje velike količine organskih snovi in vode izpred okoli 4,6 milijarde let, ko je Osončje nastalo.

Plovilo Hayabusa 2 je februarja za kratek čas pristalo na 300 milijonov kilometrov oddaljenem asteroidu Ryugu, kjer je zbralo vzorce, nato pa se izstrelilo na svoj stalen položaj nad njim.

Misijo Hayabusa, ki je vredna okoli 30 milijard jenov (283 milijonov evrov), so zagnali decembra leta 2014. Plovilo se bo skupaj z vzorci predvidoma vrnilo na Zemljo leta 2020. Že lani pa sta na površju asteroida v okviru misije pristala japonska roverja.