STAznanost

V Bistri tradicionalni dnevi elektrotehnike

Bistra, 7. maja - V Tehniškem muzeju v Bistri se danes začenjajo 18. dnevi elektrotehnike, ki jih muzej pripravlja v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko. Na dogodku bodo obiskovalci pobližje spoznali različna področja elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na fakulteti.

Bistra, Tehniški muzej Slovenije.
Dnevi elektrotehnike, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko.
Foto: Anže Malovrh/STA

Raziskovalci, učitelji in študenti ljubljanske fakultete za elektrotehniko bodo skupaj s sodelavci muzeja prikazali interaktivne predstavitve in eksperimente ter projekte s področja elektrotehniških in multimedijskih tehnologij.

Spoznali bodo optična vlakna in izvedeli, za kaj se uporabljajo, lahko bodo preizkusili električno rolko s pripadajočim brezžičnim upravljalnikom, s poganjanjem električnega kolesa pa bodo ustvarjali elektriko.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi električno formulo, ki jo je izdelala ekipa študentov Univerze v Ljubljani, spoznavali bodo, kako se zvok prenaša po kosteh, barvali magnetno polje, izmerili silo svoje roke ter z biometričnim računalniškim programom preverili, komu od slavnih oseb iz sveta filma, politike in športa so najbolj podobni.

Dnevi elektrotehnike bodo potekali od torka do petka med 9. in 13. uro za zaprte skupine, v nedeljo med 10. in 18. uro pa bo dogajanje odprto za vso javnost.