STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Notranjskem še naprej iščejo dodaten vodni vir

Postojna, 8. maja - Na območju Postojne in Pivke so glede na resno problematiko občutljivosti obstoječega vodnega vira Malni, čigar onesnaženje je v zadnjih letih že nekajkrat povzročilo težave pri oskrbi uporabnikov, pred leti začeli z iskanjem dodatnega vira. Danes so javnosti predstavili dosedanje rezultate projekta, ki ga nadaljujejo.

Nove kvalitetne vodne vire so v okviru 400.000 evrov vrednega projekta, ki je trajal tri leta ter zajemal identifikacijo, raziskave in analize potencialnih rezervnih vodnih virov na območju obeh občin, iskali na območju Palškega jezera (Matijeva jama in Jama v Ždinku) ter na območju Planinske jame in Planinske gore.

Na današnji novinarski konferenci je rezultate projekta predstavil Franci Gabrovšek z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Poudaril je, da ima vsaka od naštetih lokacij svoje prednosti in pomanjkljivosti. Najbolj perspektiven vir za morebitno zajemanje v prihodnosti je Jama v Ždinku, kažejo se tudi odprta vprašanja o dostopu do Javorniškega toka v Planinski jami.

"Glede na do sedaj pridobljene rezultate in smernice, ki kažejo pomembna dejstva glede stanja naših voda pod našim površjem in nakazujejo zanimive oziroma kakovostne podlage za nadaljnja raziskovanja, ki našemu območju med drugim morebiti obetajo tudi zagotovitev dodatnega vodnega vira, je interes za nadaljevanje in poglobitev projekta vsekakor velik," so o projektu zapisali v javnem podjetju Kovod.

Glede na interes za nadaljevanje raziskovalnih aktivnosti so izvajanje projekta podaljšali še za dodatno leto, tako da se bo nadaljeval do februarja prihodnje leto.

Na novinarski konferenci so poudarili še, da pomeni kraška hidrologija velik izziv, saj so kraški vodonosniki izdatni, a obenem ranljivi viri pitne vode. Raziskovalci so v tokratnem projektu raziskali in ovrednotili značilnosti vseh pomembnih vodonosnikov na izbranem območju ter pridobili veliko podatkov in meritev.

Projekt v partnerstvu izvajajo občini Pivka in Postojna, podjetji Kovod Postojna in HGEM ter Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU iz Postojne kot vodilni partner. Finančno sta projekt podprli Agencija za raziskovalno dejavnost RS v višini 75 odstotkov, četrtino denarja pa je prispevalo podjetje Kovod.

Kovod Postojna na območju postojnske in pivške občine s pitno vodo iz vodarne Malni oskrbuje okoli 21.000 uporabnikov in tamkajšnjo industrijo. V primeru izpada vodnega vira ali pa velikega onesnaženja vodovodni sistem v obeh občinah nima rezervnih zajetij, kar pomeni, da je treba vodo pridobivati iz drugih komunalnih podjetij, kar predstavlja logistični podvig in povzroči visoke stroške.