STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Biolog Firbas: Testi v Moravčah so pokazali toksični udar

Ljubljana, 13. maja - Biološki testi, ki jih je izvedel na vodotokih v Občini Moravče, so pokazali toksični udar. Kaj ga povzroča, ta analiza ne kaže, to morajo raziskovati naprej drugi, je za STA pojasnil biolog Peter Firbas, ki je opravil omenjene teste po naročilu Občine Moravče.

Moravška občina je na pobudo Ljudske iniciative Moravče naročila biološko raziskavo, ki jo je izvedel Firbas. "Meni je Občina Moravče naročila raziskavo in jaz sem jo opravil," je svojo vlogo obrazložil biolog.

Glede morebitnih dvomov v izvedbo analize je poudaril, da analize pokažejo stanje takšno, kot je. "Ali onesnaženje je ali ga ni. To so biološki testi; govoriti o tem, kaj je priznano in kaj ni, je farsa oz. paradoks," je poudaril.

Sam je zasebni raziskovalec in zagovarja izključno rezultate raziskav, je zatrdil. "Ti pa so pokazali toksični udar." Tega so zaznali na treh od petih obravnavanih lokacij.

Od kod toksični udar prihaja, Firbas s svojo analizo ni ugotavljal. Je pa izpostavil, da "udar je in od nekod prihaja, sicer bi morali biti rezultati raziskav enaki na iztočnih točkah potoka, ki predstavlja neko negativno kontrolo". Prisotnost toksinov se kaže na krvnih slikah rib in na celicah testne rastline, čebule. Od kod konkretno strupi izvirajo, pa morajo raziskati drugi, je še dodal biolog.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar, se je Firbasova raziskava osredotočila na vodotoke v bližini sporne deponije podjetja Termit, še posebej potoka Stražica in Drtijščica.

"Rezultati so jasno pokazali močno prisotnost toksinov v vodah blizu deponije," je povedal Kočar in ocenil, da gre za udar onesnaženja iz sporne deponije podjetja Termit. Po njegovem je analiza pokazala, da so trditve, da je zemljina na deponijah stabilna in da ne prihaja do uhajanja strupov v okolje, laž.

Analiza je sicer pokazala tvorbo mikronukleusov v eritrocitih rib, kar med drugim kaže na prisotnost kancerogenih snovi v vodi. Pokazale so se tudi motnje pri razvoju korenin mlade čebule, ki je rasla v odvzetih vzorcih vode pri odlagališčih.