STAznanost

V Mariboru danes že 20. robotsko tekmovanje mladih

Maribor, 14. maja - Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko danes gosti že 20. državno robotsko tekmovanje za študente in dijake Mariborski robotski izziv, s katerim želi popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi. Dogodka se bo udeležilo okoli 350 mladih iz Slovenije, pa tudi iz Hrvaške in Slovaške.

Od leta 2000, odkar v Mariboru poteka omejeni dogodek, se je na tekmovanjih zvrstilo že več kot 3000 osnovnošolcev in srednješolcev. Sicer pa vsako letos sočasno z robotskimi tekmovanji poteka tudi predstavitev robotov, zgledov njihove uporabe ter učnih materialov in opreme za pouk tehnike, računalništva in naravoslovnih predmetov.

Udeleženci se bodo pomerili v treh različnih tekmovanjih in v več kategorijah. V najstarejšem slovenskem robotskem tekmovanju z mobilnimi roboti, kjer se bodo merili v vožnji po velikem labirintu, bo sodelovalo okoli 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov, v disciplini ROBOsled pa kar 54 osnovnošolskih ekip.

Največ prijav so organizatorji prejeli v petih različnih disciplinah tekmovanja RoboCupJunior za osnovnošolce in srednješolce, med katerimi so tudi ekipe iz Hrvaške in Slovaške. Med najbolj atraktivnimi za gledalce bo spet tekmovanje v nogometu, kjer se bodo letos pomerile štiri ekipe.

Najuspešnejše ekipe z mariborskega državnega tekmovanja so v teh disciplinah že dosegle vidne rezultate tudi na svetovnih tekmovanjih. Julija lani je ekipa dijakov mariborske srednje elektro in računalniške šole Serš Team v kanadskem Montrealu osvojila četrto mesto v disciplini Reševanje, v kateri roboti vozijo po areni, ki predstavlja ruševine po naravni katastrofi. Omenjena ekipa se skupaj z ekipo iz celjske Gimnazije Lava tudi letos odpravlja na svetovno tekmovanje v Avstralijo.

Mladi udeleženci tekmovanja, ki jih spremlja okoli 70 mentorjev, lahko v vseh disciplinah sodelujejo le z lastno konstruiranimi mini mobilnimi roboti, ki jih sicer lahko dopolnjujejo s komercialnimi sestavljankami, a morajo ti delovati povsem avtonomno. Dogajanje in rezultate bo mogoče spremljati tudi v živo na spletni strani tekmovanja.

Slednje je namenjeno osnovnošolcem, dijakom in študentom, ki jih veselijo tehnika, robotika in mehatronika. Na Inštitutu za robotiko mariborske fakultete želijo tudi na ta način popularizirati študij tehnike, saj menijo, da so omenjene tehnične vede tiste, ki določajo naš prihodnji razvoj.