STAznanost

Slovenski dijaki na evropski olimpijadi do srebrnega priznanja

Ljubljana, 14. maja - V Almadi na Portugalskem se je s slavnostno podelitvijo priznanj zaključila 17. evropska naravoslovna olimpijada The European Union Science Olympiad (EUSO). Ekipi slovenskih dijakov sta na olimpijadi prejeli srebrno priznanje in s končnima 7. in 10. mestom dosegli odličen uspeh, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Slovenski ekipi sta medalji prejeli v konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije in 144 tekmovalcev, starih največ 16 let. Skupno je bilo na olimpijadi podeljenih šest zlatih odličij, zmagala pa je nemška ekipa.

Prva ekipa, ki so jo sestavljali Tjaša Sušnik z Gimnazije Kranj, Eva Igličar in Simon Bukovšek z Gimnazije Škofja Loka, je dosegla 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo.

Druga ekipa, v kateri so sodelovali dijaki Marjetka Zupan z Gimnazije Bežigrad, Luka Peršolja z Gimnazije Vič in Jernej Birk z Gimnazije Novo mesto, pa je osvojila 10. mesto.

Ekipi za evropsko naravoslovno olimpijado sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira ZOTKS. Na olimpijadi EUSO pa so dijake spremljali koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo Katja Stopar, mentor za kemijo Matej Huš, in mentor za fiziko Uroš Borjančič.

Olimpijada, na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike - je bila prvič organizirana leta 2003, Slovenija se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007.

Od leta 2012 sodelujoče slovenske ekipe sestavljajo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki vsako leto poteka pod okriljem ZOTKS. Slovenija je s svojimi tekmovalci letos na olimpijadi sodelovala že trinajstič, lani pa jo je v Ljubljani tudi uspešno organizirala.

Ekipe do rešitev znanstvenih problemov pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki se izvajajo v laboratorijih, zato morajo biti tekmovalci spretni pri laboratorijskem delu, pomembno pa je tudi sodelovanje v ekipi.