STAznanost

Danes drugič obeležujemo mednarodni dan svetlobe

Ljubljana, 16. maja - Na današnji dan se bo po vsem svetu drugič zapored obeležilo dan svetlobe, ki je namenjen osveščanju o pomenu znanosti o svetlobi in z njo povezanih tehnologij za življenje ljudi. V Sloveniji bodo dan obeležili na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, začel se bo festival Svetlobna gverila, dogodke pa bodo pripravili tudi drugod po državi.

Na fakulteti za elektrotehniko si bodo lahko obiskovalci ogledali stojnice s predstavitvami deležnikov s področja svetlobe, dan odprtih vrat pa bodo po besedah koordinatorja dogodkov ob mednarodnem dnevu svetlobe v Sloveniji Mateja Kobava s fakultete pripravili tudi različni laboratoriji, ki se ukvarjajo s svetlobo.

Ob tem pripravljajo tudi tri sklope predavanj, prvi bo "bolj tehnične narave" s predstavitvami različnih področij svetlobe, kot so elektrotehnika, medicina, arhitektura, astronomija in biologija.

Tako bo med drugim Marko Jeran s fakultete za elektrotehniko v kratkem predavanju spregovoril o svetlobnih procesih na področju kemije, biologije in fizike, Dimitrij Živec iz podjetja Intra Lighting pa o vplivu svetlobe na človeka.

Prav pomenu svetlobe za zdravje in dobro počutje bo namenjen popoldanski sklop predavanj, na katerih bodo med drugim spregovorili o svetlobi kot pomoči pri vzdrževanju zdravja in preprečevanju bolezni, o protimikrobnem delovanju svetlobe in o tem, kdaj uporabljati zaščito oči pred soncem.

Tretji sklop pa zajema predavanje o strelah, ki ga pripravlja Aleš Berkopec iz laboratorija za osnove elektrotehnike in elektromagnetiko.

Poleg predavanj bodo pripravili tudi okroglo mizo o potrebi po tako obsežnem osvetljevanju cest in ulic, ki jo bo moderiral Grega Bizjak s fakultete za elektrotehniko.

Na mednarodni dan svetlobe bo svoja vrata odprl tudi 13. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila s predstavitvami del, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo, dogodki pa bodo potekali tudi drugod po Sloveniji.

Mednarodni dan svetlobe je Unesco razglasil novembra 2017, z njim pa želijo poudariti vlogo svetlobe in optičnih tehnologij v vsakdanjem življenju.