STAznanost

Počivalšek z generalnim direktorjem Ese o možnosti polnopravnega članstva Slovenije

Pariz, 23. maja - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v Parizu ob robu udeležbe na letnem zasedanju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) danes sestal z generalnim direktorjem Evropske vesoljske agencije (Esa) Johannom Dietrichom Wörnerjem. Govorila sta predvsem o poti do polnopravnega članstva Slovenije v agenciji.

Slovenija je od decembra 2016 pridružena članica Ese, njeno članstvo pa je veljavno do leta 2021, so v sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dodali so, da so v nekaj več kot dveh letih pridruženega članstva slovenska podjetja z Eso podpisala pogodbe za 12 projektov v skupni višini štirih milijonov evrov, pri čemer je najuspešnejše podjetje Sinergise. Poleg tega so bile podpisane še štiri pogodbe z raziskovalnimi organizacijami v skupni višini 670.000 evrov.

Wörner je po navedbah ministrstva Počivalšku pritrdil, da je po oceni Ese Slovenija kot članica uspešna, a se od nje vseeno pričakuje še večja angažiranost tako v opcijskih programih kot v pridobivanju projektov na strani gospodarstva.

Slovenija ima v tem trenutku sicer dve možnosti - da ostane pridružena članica do leta 2021 ali pa zaprosi za nadgrajen pridruženi status in postane polnopravna članica leta 2023, so strnili na ministrstvu. Kakšna bo dokončna odločitev, še ni znano, je pa Počivalšek zatrdil, da predstavlja agencija izjemen potencial za slovensko gospodarstvo.

"Glede na analizo OECD, ki kaže, da imajo razvojne aktivnosti podjetij na področju vesoljskih tehnologij multiplikativen učinek in glede na dejstvo, da gre pri sodelovanju v Esi za izrazito mednarodni trg, je sodelovanje z agencijo za naša podjetja absolutno nujno, saj ugodno vpliva tudi na izvozne tokove. In ti so gonilo našega gospodarstva," je navedel minister Počivalšek.

Dodal je, da je Slovenija vse bližje cilju, da postane tudi polnopravna članica Ese. "S tem se bodo številnim slovenskim podjetjem odprle nove priložnosti - ne le v Evropi temveč po vsem svetu," je napovedal.

Počivalšek se je danes sestal tudi z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom. Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, sta se ministra strinjala, da je za državi izjemnega pomena sodelovanje v Pobudi treh morij, ki spodbuja gospodarsko sodelovanje držav med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem. Vrh te pobude bo v začetku junija prav v Sloveniji.

Počivalšek je dejal, da si Slovenija na splošno prizadeva sodelovati v pobudah z gospodarskim namenom, a dodal, da so lahko te uspešne le, če so "v skladu s cilji, prioritetami in politiko EU".

Ministra sta se dotaknila tudi partnerstva na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja v afriških državah. Obeh državi v Afriki vidita velik potencial, zato sta se dogovorila za okrepljeno sodelovanje med SID banko in madžarsko Exim banko zaradi zavarovanja transakcij.