STAznanost
Humanistika in družboslovje

Univerza v Ljubljani in IJS med koordinatorji projektov, financiranih iz sklada Marie Sklodowska-Curie

Bruselj, 24. maja - Univerza v Ljubljani in Institut Jožef Stefan (IJS) sta med koordinatorji projektov, ki jih bo Evropska komisija financirala iz programa Marie Sklodowska-Curie. Komisija je namreč sporočila, da bo namenila 470 milijonov evrov za 1800 doktorskih kandidatov in kandidatk s podporo 128 izobraževalnim mrežam, ki združujejo 1389 organizacij v 56 državah.

IJS bo koordiniral projekt, poimenovan GMOS-Train, za katerega bo na voljo skoraj štiri milijone evrov, ljubljanska univerza pa projekt GreenTRIBOS, vreden skoraj 3,2 milijona evrov.

Po navedbah Evropske komisije bodo projekti prejemnikom omogočili vrhunske raziskave in usposabljanje v mnogih državah sveta.

"Prav tako bodo izboljšali splošno kakovost doktorskih študijev v Evropi in drugje ter prispevali k povečanju njihove inovativnosti," so zapisali v sporočilu Evropske komisije.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics je pozdravil odločitev in dejal, da lahko s programom Marie Sklodowska-Curie Actions "povezujemo univerze, raziskovalne ustanove in ostale sektorje z vsega sveta ter jim omogočamo skupno ustvarjanje odličnih doktorskih programov".

Med 128 izbranimi doktorskimi programi je 16 evropskih doktorskih programov s področja industrije, v katere so neakademske organizacije vključene enako kot univerze, ter devet skupnih doktorskih programov evropskih univerz.

Izbrani projekti zajemajo številna področja raziskav, od inženirstva in komunikacije do okolja, zdravja in paleontologije, sporazume o dodelitvi sredstev pa bodo podpisali 15. avgusta za obdobje štirih let.