STAznanost

Modri delavnici iz Frama priznanje za poučevanje izven šolskih učilnic

Fram, 2. junija - V Modri delavnici iz Frama so v zadnjem letu izvedli več kot 130 delavnic, s katerimi uvajajo otroke v svet naravoslovja in tehnike. Njihovo delo je prepoznano tudi na evropski ravni, saj so bili izbrani med več kot 270 organizacijami, ki poučujejo znanost izven šolskih učilnic, da se predstavijo na prihajajoči konferenci na Danskem.

Ekipa Modre delavnice bo tako sodelovala na konferenci o poučevanju znanosti, tehnologije, umetnosti in matematike zunaj učilnic, ki bo prihodnji teden potekala v Koebenhavnu. To bo zanje po besedah vodje projekta Danila Kozoderca pomenilo odlično priložnost za učenje in navdih za nove ideje.

Modra delavnica, za katero stoji Zavod Simetris, je v zadnjem letu vključila v delavnice s področja robotike, tehnike, naravoslovja, oblikovanja gline, šivanja, kuhanja in matematike več kot 800 otrok. Med drugim nudijo delavnice 3D-tiska, laserskega graviranja in modelarstva ter za šole prirejajo tehniške in naravoslovne dneve.

Glavno vodilo njihovega delovanja je nudenje praktičnih znanj s področja naravoslovja in tehnike. "Glavni princip je učenje z delom, tako da mladi res delajo, ustvarjajo, ter se skozi to izkušnjo učijo in morda dobijo veselje za naravoslovje in tehniko. Prepričani smo, da se skozi to zagotovo prižge iskrica navdušenja za katerega od teh poklicev," je Kozoderc povedal za STA.

Posredno želijo pri mladih spodbujati tudi podjetniški duh. "Gre za izkušnjo od ideje do izdelka. Otroci lahko pridejo z idejo do nas, jo tu razvijejo in naredijo konkretni izdelek. Tako verjamemo, da razvijamo ta podjetniški duh - prepoznati potrebo, jo nasloviti in nato to tudi narediti in preizkusiti je osnova podjetništva," je dejal.

Izziv, ki so si ga postavili za prihodnje leto, je razvoj programa Robotika in umetna inteligenca v šoli. Želijo namreč, da otroci v šoli spoznajo robotiko in umetno inteligenco preko konkretnega dela z nazorno didaktično opremo. Finančno so se tega lotili z akcijo množičnega financiranja na platformi Adrifund.com.