STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Študija: Ogljikov dioksid bi lahko skladiščili pod Severnim morjem

Berlin, 2. junija - Ogljikov dioksid bi lahko skladiščili globoko pod Severnim morjem, je razvidno iz raziskave skupine znanstvenikov. To naj bi bila dobra rešitev navkljub tamkajšnjim vrtinam do nahajališč nafte in plina, saj naj skladiščeni ogljikov dioksid kljub morebitnemu puščanju ne bi mogel potovati nazaj v ozračje, temveč bi razpadel v morju.

Znanstveniki vneto iščejo rešitve, kje skladiščiti ogljikov dioksid, ki se sprošča ob delovanju elektrarn, da bi zmanjšali njegove negativne vplive na globalno segrevanje. V tej luči preučujejo tudi možnost skladiščenja pod morskim dnom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Prav v Evropi naj bi obstajal ogromen potencial za uporabo tehnologije v geoloških formacijah, in sicer globoko pod Severnim morjem. A mnogi so zaskrbljeni, ker je vrtanje do nahajališč nafte in plina v morsko dno tam pustilo posledice - poroznost. Zaradi tega bi lahko prišlo do sproščanja skladiščenega ogljikovega dioksida.

Klaus Wallmann, odgovoren za študijo v okviru nemškega centra za raziskave oceanov Geomar Helmholtz, pa je povedal, da je njihov eksperiment pokazal, da bi ogljikov dioksid na račun močnih tokov hitro razpadel in se ne bi prebil nazaj v ozračje. Pred tem bi sicer povzročil bolj kislo vodo blizu morskega dna, kar bi lahko negativno vplivalo na tam živeče organizme, je priznal.