STAznanost

V Ljubljani konferenca o nanomaterialih

Ljubljana, 3. junija - V ljubljanskem Hotelu Slon se pod okriljem Inštituta za okoljevarstvo in senzorje ter mariborske fakultete za strojništvo danes začenja znanstveno srečanje Nanoapp, ki združuje raziskovalce, znanstvenike, strokovnjake in gospodarstvenike na področju nanomaterialov in njihovih aplikacij.

"Znanstvenikom in industriji bo tako omogočen forum za predstavitev najnovejših raziskav in naprednih odkritij na področju nanomaterialov in njihovih aplikacij s poudarkom na krožnem gospodarstvu," so zapisali na mariborski konferenci.

Srečanja se bo po pričakovanjih organizatorjev okoli 150 znanstvenikov s področja sinteze novih nanomaterialov in njihove uporabe v energetiki in okolju, pa tudi hrani, senzoriki, medicini, biotehnologiji in tekstilstvu.

Kot so še sporočili, bo ena osrednjih tem konference, ki bo potekala do četrtka, podajanje informacij o vplivu nanomaterialov in nanotehnologij na okolje in zdravje ljudi.

Posebna pozornost bo posvečena tudi sekciji Nano4Circularity, ki bo namenjena izmenjavi idej raziskovalcev, znanstvenikov in strokovnjakov na področju krožnega gospodarstva za recikliranje kovin, redkih zemelj in voda z uporabo nanotehnologij.

Udeleženci se bodo seznanili tudi z aktualnimi problemi plastike oziroma mikroplastike in načinov njihovega reševanja. Govorili bodo tudi o tekstilnih odpadkih in priložnostih, ki jih njihova kemijska razgradnja ponuja.