STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Pogovor o superračunalnikih kot orodju za odgovore na kemijska vprašanja

Ljubljana, 5. junija - V Knjigarni Konzorcij bo v petek v okviru serije dogodkov Znanost na cesti potekal pogovor z Matejem Praprotnikom s Kemijskega inštituta, ki bo spregovoril o visokozmogljivih oziroma superračunalnikih, ki so postali nepogrešljivo orodje pri raziskavah na vrsti področij, kot sta nanomedicina in nanotehnologija.

V pogovoru bo Praprotnik, ki se raziskovalno ukvarja z razvojem in uporabo inovativnih računskih pristopov za študij kompleksnih molekularnih sistemov, spregovoril o tem, kako lahko superračunalniki pomagajo raziskovalcem do odgovorov na vrsto vprašanj.

Med področji, kjer so lahko superračunalniki v veliko pomoč, so med drugim raziskovanje delovanja zdravil na molekularni ravni, načrtovanje materialov z želenimi lastnostmi, ciljano dostavljanje zdravil ter razsoljevanje vode skozi nanocevke.

Kot je zapisano na spletni strani Znanost na cesti, je velika prednost visokozmogljivih računalnikov dejstvo, da lahko raziskovalci z njimi izvajajo simulacije poskusov kontrolirano in pri pogojih, ki so eksperimentalno težko ali nemogoče izvedljivi.

Po drugi strani pa imajo ti računalniki slabost, da "zanje potrebujemo natančne in računsko zahtevne numerične metode, ki opišejo lastnosti določene snovi v termodinamskem ravnovesju in izven njega". Seveda predstavljajo tudi izjemno velik finančen zalogaj.

Z Matejem Praprotnikom, ki na Kemijskem inštitutu vodi laboratorij za molekularno modeliranje, na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko pa predava o molekularni biofiziki, se bo pogovarjala Renata Dacinger.