STAznanost

Nagrada Taras za projekt umetnega želodca

Portorož, 3. junija - V okviru 11. industrijskega foruma IRT so v Portorožu danes podelili priznanje Taras za najboljši sodelovalni projekt v industriji. Dobilo ga je podjetje Lek z razvojnima partnerjema, ljubljanskima fakultetama za strojništvo in farmacijo, in sicer za projekt umetnega želodca. Strokovnjaki so opozorili tudi na vzpon inženirjev v industriji.

Organizatorji so danes skupaj z revijo IRT3000 priznanje Taras namenili farmacevtskemu podjetju in omenjenima fakultetama za sodelovanje pri razvoju projekta Umetni želodec za analizo in usmerjanje razvoja kompleksnih trdnih farmacevtskih oblik.

Razvoj naprave, simulatorja, je plod sodelovanja med gospodarstvom in raziskovalno-razvojnim oziroma akademskim okoljem, poleg tega pa ga odlikuje multidisciplinarnost, saj je bilo treba združiti znanja tako s področja strojništva, elektrotehnike in računalništva kot tudi s področja farmacije, so pojasnili organizatorji foruma.

Želodčni simulator je za podjetje strateškega pomena, saj omogoča pospešitev razvoja z zmanjšanjem in povečanjem uspešnosti raziskav "in vivo" ter hitrejšim začetkom trženja zdravil, kar poleg velikih finančnih učinkov pomeni tudi manj testiranj na prostovoljcih. Inovativna naprava je namenjena tudi raziskovalnemu delu na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, saj omogoča kontinuirano nadgrajevanje aktualnega znanja na tem področju farmacije in posledično nenehne izboljšave same naprave.

"Gre za tehnično zahtevno napravo, njena posebnost in prednost sta izvirnost neposrednega posnemanja dimenzij ter ritmičnega krčenja in raztezanja želodca oziroma hidrodinamskih in mehanskih pogojev v želodcu, ki so lahko ključni za potek sproščanja zdravilne učinkovine iz trdnih farmacevtskih oblik. To omogoča testiranje generičnega in referenčnega zdravila pod biorelevantnimi pogoji," je komisija zapisala v utemeljitvi izbora.

Za priznanje Taras so se potegovali trije finalisti, med njimi še Iskra ISD Plast in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani za projekt Razvoj polimerne izvedbe avtomobilske komponente oljnega separatorja ter Plastika Skaza in Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru za Razvoj naprednega sistema za ločevanje odpadne sekundarne surovine transparentnega polikarbonata.

Na današnjem srečanju so strokovnjaki opozorili tudi na vzpon inženirjev v industriji in na njihov velik pomen za gospodarstvo in družbo.

Tradicionalni mednarodni industrijski forum IRT je namenjen predstavitvi dosežkov, novosti, znanja in inovacij iz industrije in za industrijo, prenosu znanja in izkušenj, uporabe novih zamisli, zasnov, metod, tehnologij ter orodij v industrijskem okolju. Organizatorji, revija IRT 3000 s partnerji, želijo z dogodkom med drugim spodbujati tudi povezovanje in prenos uporabnega znanja iz znanstvenoraziskovalnega okolja v industrijo.