STAznanost

Inštitut za celulozo in papir odprl posodobljen raziskovalni center

Ljubljana, 5. junija - Na Inštitutu za celulozo in papir so odprli posodobljen center za karakterizacijo in funkcionalizacijo vlakninskih materialov. Prenovljena infrastruktura, ki je edinstvena v Sloveniji in širše, bo omogočala tako temeljno raziskovanje pridobivanja spojin iz virov biomase kot tudi razvoj materialov in proizvodov, ki temeljijo na biomasi.

Ljubljana, ICP. Na Inštitutu za celulozo in papir so odprli posodobljen raziskovalni center za karakterizacijo in funkcionalizacijo vlakninskih materialov. Foto: ICP

Ljubljana, ICP.
Na Inštitutu za celulozo in papir so odprli posodobljen raziskovalni center za karakterizacijo in funkcionalizacijo vlakninskih materialov.
Foto: ICP

Ljubljana, ICP. Na Inštitutu za celulozo in papir so odprli posodobljen raziskovalni center za karakterizacijo in funkcionalizacijo vlakninskih materialov. Foto: ICP

Ljubljana, ICP.
Na Inštitutu za celulozo in papir so odprli posodobljen raziskovalni center za karakterizacijo in funkcionalizacijo vlakninskih materialov.
Foto: ICP

Nadgrajeni center predstavlja posebno raziskovalno enoto v skupni infrastrukturi projekta InnoRenew za celostno proučevanje obnovljivih vlakninskih materialov. Od celotne investicije v vrednosti 1,25 milijona evrov je 750.000 evrov pridobljenih iz nepovratnih sredstev projekta InnoRenew, preostali znesek pa je priskrbel Inštitut za celulozo in papir (ICP) iz lastnih virov, so sporočili iz ICP.

Nova infrastruktura po besedah direktorice ICP Mateje Mešl vključuje laboratorijsko opremo in tudi opremo za polindustrijsko testiranje ter omogoča celosten pristop - od temeljnega raziskovanja do prototipov in izdelave končnih proizvodov za tržno vrednotenje.

Prenovljeni center bo tako omogočal raziskovanje pridobivanja koristnih spojin iz lesnega vira in drugih virov biomase, kot so celulozna vlakna in zelene kemikalije, kot tudi razvoj obnovljivih materialov in končnih proizvodov, ki temeljijo na biomasi.

S to sodobno raziskovalno infrastrukturo bodo po besedah Mešlove "doprinesli h konkurenčnemu vključevanju Slovenije v raziskave in razvoj na perspektivnem področju krožnega biogospodarstva in na rastočih trgih trajnostnih rešitev."

Z današnjim slavnostnim odprtjem posodobljenega centra je ICP postal prvi izmed partnerjev konzorcija InnoRenew, ki je uspešno zaključil svojo investicijo. V prihodnje sledijo še predstavitve infrastrukture ostalih konzorcijskih partnerjev projekta - naslednja bo jeseni v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Vodja projekta InnoRenew in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE Andreja Kutnar je na dogodku izpostavila uspešno sodelovanje konzorcijskih partnerjev projekta pod vodstvom Univerze na Primorskem.

"Z delom pri projektu razvijamo inovacije, ki so pomembne za industrijo, podjetjem nudimo podporo pri implementaciji raziskovalnih in razvojnih inovacij, pri tem pa tudi tesno sodelujemo s pripravljavci javnih politik. Danes, ko odpiramo posodobljeni center na ICP-ju, lahko tudi vidimo, kako projekt InnoRenew prispeva k razvoju Slovenije in širše. Projekt se bo zaključil čez slaba tri leta, konzorcij kot tak pa bo deloval še naprej," je povedala Kutnarjeva.

Slavnostnega odprtja se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je med drugim opozoril, da bodo okoljske in trajnostne teme v prihodnosti ključnega pomena v vseh politikah, zato so naložbe, kot je ta, pomembne, saj prispevajo svoj del k zgodbi o trajnosti kot načinu življenja.

Generalni direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh pa je ob odprtju čestital vsem udeležencem pri projektu InnoRenew, ki po njegovih besedah predstavlja edinstven primer sodelovanja gospodarstva, različnih univerz in inštitutov.