STAznanost

Kitajska prvič izstrelila raketo v vesolje z morja

Peking, 5. junija - Kitajska je danes prvič izstrelila raketo v vesolje z morja, je sporočila kitajska vesoljska agencija. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za nov korak v prizadevanjih Kitajske, da postane pomembna vesoljska sila.

Kitajska, Peking. Kitajska je prvič izstrelila raketo v vesolje z morja. Raketa Dolgi pohod 11 je v vesolje ponesla sedem satelitov - dva za znanstvene poskuse in pet komercialnih. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Kitajska je prvič izstrelila raketo v vesolje z morja. Raketa Dolgi pohod 11 je v vesolje ponesla sedem satelitov - dva za znanstvene poskuse in pet komercialnih.
Foto: Xinhua/STA

Po navedbah kitajske vesoljske agencije so raketo tipa Dolgi pohod 11 izstrelili z ladje v Rumenem morju malo po poldnevu po krajevnem času. Raketa je v vesolje ponesla sedem satelitov - dva za znanstvene poskuse in pet komercialnih.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua izpostavlja več prednosti izstrelitev raket z morja. Bolj kot je kraj izstrelitve blizu ekvatorju, hitreje raketa pridobi hitrost in zato potrebuje manj goriva, pojasnjuje. Manjša je tudi verjetnost, da bi odpadli deli rakete koga poškodovali.

Izstrelitve raket z morja so tako cenejše in bolj konkurenčne, Kitajska pa s tem odgovarja tudi na vse večje povpraševanje po satelitih z manjšim nagibnim kotom, ki imajo orbito blizu ekvatorju. Po poročanju Xinhue naj bi Kitajska izstrelitve z morja ponudila tudi drugim državam.

Raketa Dolgi pohod 11 je edina raketa na trdo gorivo v novi generaciji kitajskih nosilnih raket. 20 metrov visoko in 58 ton težko raketo uporabljajo predvsem za manjše satelite, v vesolje pa jih lahko ponese več naenkrat.

Gre za nov pomemben korak za kitajski vesoljski program, za katerega Peking namenja milijarde. V začetku leta je na temni strani Lune pristala robotska sonda, ki jo je Kitajska izstrelila v vesolje decembra lani. Peking namerava poleg tega do leta 2022 imeti svojo vesoljsko postajo s posadko in nekoč tudi poslati ljudi na Luno.