STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi fiziki uspešno na Evropski fizikalni olimpijadi v Rigi

Riga, 6. junija - Pet mladih slovenskih navdušencev nad fiziko, dijakov Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Kranj in Gimnazije Škofja Loka, ki so se udeležili 3. Evropske fizikalne olimpijade (EFO) v Rigi, je doseglo zavidljive rezultate. Dva sta prejela zlati medalji, eden srebrno, eden bronasto, eden pa pohvalo.

Bežigrajski maturant Marko Čmrlec in dijak tretjega letnika Gimnazije Kranj Tevž Lotrič sta v absolutni konkurenci 170 dijakov iz 35 evropskih in gostujočih držav dosegla tretje oziroma peto mesto in zlati medalji, drugi bežigrajski maturant Andraž Jelinčič je osvojil srebrno medaljo, Vladimir Smrkolj, dijak tretjega letnika na bežigrajski gimnaziji, bronasto, najmlajši slovenski udeleženec, škofjeloški dijak drugega letnika Simon Bukovšek, pa pohvalo.

Čmrlec je po navedbah Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) prejel tudi posebno pohvalo za najboljši dosežek pri teoretičnem delu tekmovanja, "kar je zgodovinski podvig, ki doslej ni uspel še nobenemu slovenskemu dijaku, čeprav se fizikalnih olimpijad udeležujemo že dolga leta".

V Rigo, kjer so dijaki med drugim eksperimentirali z radijskimi valovi, določali temperaturo zrn sodre v ozračju s temperaturnim obratom, računali tirnico kotaleče se enakomerno nabite krogle v homogenem magnetnem polju ter hitrost, s katero iz poljubno vrteče se šobe izteka voda, sta dijake peljala vodji ekipe Jurij Bajc in Barbara Rovšek.

Kot so še zapisali v DMFA, bo četrta olimpijada EFO potekala prihodnje leto v Bukarešti v Romuniji, za leto zatem pa načrtujejo, da bi olimpijado gostili v Ljubljani.

Poleg tega se bosta Čmrlec in Lotrič poleti udeležila tudi Mednarodne matematične olimpijade, ki se bo odvijala v Bathu v Veliki Britaniji, po matematični olimpijadi pa se bo Čmrlec v začetku avgusta udeležil še Mednarodne olimpijade v astronomiji in astrofiziki na Blatnem jezeru na Madžarskem.

Lotrič in Smrkolj pa se bosta udeležila še 50. Mednarodne fizikalne olimpijade, ki bo drugi teden julija v Tel Avivu v Izraelu, so še zapisali.