STAznanost

Na Pokljuki mednarodna poletna šola o tleh

Ljubljana, 7. junija - V okviru evropskega projekta Links4Soils bo od 10. do 14. junija 2019 na Rudnem polju na Pokljuki potekala mednarodna poletna šola na temo tal. Poletno šolo bosta gostila lokalna organizatorja Kmetijski inštitut Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, mentorji pa bodo mednarodni profesorji pedologije - vede o tleh.

V okviru šole bo 30 dijakov srednjih šol iz Italije, Liechtensteina in Slovenije na zanimiv in razumljiv način spoznavalo tla, raznovrstnost tal, storitve ekosistemov tal in varstvo tal, so sporočili iz Kmetijskega inštituta Slovenije.

Tla so poleg zraka in vode najpomembnejši naravni vir, ki omogoča življenje na kopnem. Imajo osrednjo vlogo v kopenskih ekosistemih, a njihov pomen je pogosto spregledan. Tla opravljajo tako imenovane ekosistemske storitve in zagotavljajo biotsko pestrost, navajajo v inštitutu.

"Trajnostna raba in varovanje tal predstavljata osnovo razvoja in vplivata na varovanja okolja ter dobrobiti človeka in živali. Žal se pomena tal v Sloveniji, Evropi in po svetu slabo zavedamo," še dodajajo v Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Projekt Links4Soils, ki ga financira EU v okviru programa Alpski prostor (Alpine Space), je namenjen krepitvi zavedanja o alpskih tleh in upoštevanja trajnostnega upravljanja s tlemi v prostorskem načrtovanju, ohranjanja biotske pestrosti v gozdarstvu in rodovitnih tal v kmetijstvu.

V projektu si partnerji iz petih držav prizadevajo izpostaviti dobre prakse varovanja in upravljanja s tlemi tako na lokalni, regionalni kot tudi nacionalni ravni v alpskih državah. In prav to je vodilo poletne šole, ki bo potekala v sodelovanju z organizacijo YPAC (Youth Parliament of the Alpine Convention).