STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na dogodku National Geographica v Ljubljani tudi o plastiki

Ljubljana, 8. junija - Društvo National Geographic Society, ki stoji za ugledno poljudnoznanstveno revijo National Geographic, bo 17. junija 2019 v Cankarjevem domu v Ljubljani organiziralo dogodek National Geographic Raziskovanja. Na tem bodo predavatelji iz Slovenije in tujine predavali v treh sklopih - Planet ali plastika?, Narava in Arheologija.

V prvem sklopu bo najprej spregovoril sodelavec National Geographica, raziskovalni potapljač, profesor biologije, podvodni fotograf in pisec Andrej A. Gajić, in sicer na temo vpliva mikroplastike in vezanih onesnaževal na razvoj bolezni pri morskih živalih.

Sledila mu bosta morski biolog, ustanovitelj in predsednik društva Morigenos ter raziskovalec in asistent na Oddelku za biodiverziteto Univerze na Primorskem Tilen Genov (Delfini ob slovenski obali: preživetje v plastičnem veku) ter kemik, raziskovalec na Kemijskem inštitutu, univerzitetni profesor in podjetnik Andrej Kržan (Planet ali plastika: prestrašeni in zmedeni. Kaj zdaj?).

V sklopu Narava bosta nastopila novinarka in avtorica knjige Narava zdravi in popravi Florence Williams (Kako se možgani odzivajo na naravo: zaradi stika z naravo smo srečnejši, bolj zdravi in ustvarjalnejši) ter fizik in geolog Jure Žalohar (Omega teorija: potresi so napovedljivi).

Sklop o arheologiji pa bosta zastopala visokošolski učitelj za področje rimske arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Andrej Gaspari (Poznorimsko pokopališče Emoncev na Ajdovščini v Ljubljani) ter fotograf, potapljač, jamar, profesor na VIST in FDV ter urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija Arne Hodalič (Fotograf v arheologiji: primer Emona).

Društvo National Geographic Society je ugledna mednarodna nepridobitna organizacija, ki širi meje raziskovanja in razumevanja sveta ter tako sodeluje pri iskanju rešitev za bolj zdravo in trajnostno prihodnost. "Prepričani smo, da lahko znanost, raziskovanje in poročanje o novih odkritjih spremenijo svet," pravijo.

Prireditve, kakršna je National Geographic Raziskovanja, ki jo pripravljajo drugič zapored, dajejo prostor raziskovalcem, ki z delom in ustvarjalno zavzetostjo poosebljajo vrednote in poslanstv

Planet ali plastika? je večletni globalni projekt National Geographica, s katerim želi zmanjšati uporabo plastike za enkratni namen in njen vpliv na svetovne oceane.

Vsako leto namreč devet milijonov ton plastičnih odpadkov konča v oceanu. Nekatere ocene kažejo, da bi ta plastika lahko ostala v morskem okolju 450 let ali dlje, problem pa se le poslabšuje. Obravnavanje tega izziva zato zahteva izjemen pristop, poudarjajo v društvu.

V Sloveniji o problematiki kot ambasadorji osveščajo Rebeka Dremelj, Arne Hodalič, Anja Bohinc Bojetu in Alenka Košir, piše na slovenski strani projekta.