STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenija tudi z enim od evropskih superračunalniških centrov

Ljubljana, 7. junija - Evropska unija je izbrala osem superračunalniških centrov, ki bodo gostili superračunalniško infrastrukturo EuroHPC. Med njimi je tudi slovenski, ta že nastaja v Mariboru. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ob tej priložnosti v ponedeljek pripravlja poseben simpozij, na katerem bodo tudi uradno razglasili rezultate.

Superračunalniški centri bodo nastali v Mariboru, v Bolgariji (Sofija), na Češkem (Ostrava) in Finskem (Kajaani), v Italiji (Bologna), Luksemburgu (Bissen), na Portugalskem (Minho) in v Španiji (Barcelona), so danes sporočili z ministrstva in javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes).

Omenjeni centri bodo podpirali evropsko raziskovalno sfero in industrijo pri razvoju novih znanj ter aplikacij na področjih, kot so med drugim medicina, napredni materiali in boj proti podnebnim spremembam.

Slovenija v sklopu projekta HPC RIVR v Mariboru že postavlja vrhunski center za superračunalniške obdelave velikih podatkov, ki povezuje raziskovalce in razvojne centre. Center bo omogočal orodja, ki se jih potrebuje v dobi velikega podatkovja in obdelave podatkov, strojnega odločanja in skrbi za digitalno varnost.

Slovenski superračunalnik VEGA, ki bo ime dobil po matematiku Juriju Vegi, bo imel okoli 5 petaflopov računske moči, kar pomeni, da bi bil v tem trenutku na svetovni lestvici najzmogljivejših superračunalnikov umeščen okoli 35. mesta.

Vseh osem evropskih superračunalnikov bo skupaj sicer imelo okoli 500 petaflopov računske moči. Največji trije bodo med petimi najzmogljivejšimi superračunalniki na svetu, so še pojasnili v Arnesu.

"Dolgoletno, predvsem pa zelo uspešno sodelovanje raziskovalnih ustanov v okviru Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja - SLING, ki ga formalno zastopa Arnes, je Sloveniji najprej omogočilo izgradnjo superračunalniškega centra v Mariboru, sedaj pa tudi to, da bo postala vozlišče regionalnega in evropskega sodelovanja," so poudarili v Arnesu.

Ob razglasitvi slovenskega sodelovanja v vseevropski superračunalniški povezavi ter pomembni mednarodni infrastrukturni pridobitvi bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravilo poseben simpozij, na katerem bodo tudi uradno razglasili rezultate. Slavnostna razglasitev bo v ponedeljek v prostorih Hiše Evropske unije.

Udeležence bodo nagovorili minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič ter namestnik generalnega direktorja na generalnemu direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo pri Evropski komisiji Khalil Rouhana, pa direktor Arnesa Marko Bonač in direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) Aleš Bošnjak.

Evropsko skupno podjetje za visokozmogljivo računalništvo EuroHPC je bilo ustanovljeno z namenom, da bi Evropska unija do konca leta 2020 razvila superračunalniško strukturo svetovnega kova.

Superračunalniki so potrebni za obdelavo čedalje večjih količin podatkov ter prinašajo koristi družbi na številnih področjih. Evropsko superračunalništvo bo podpiralo razvoj aplikacij na številnih področjih, od personalizirane medicine, bioinženiringa, napovedovanja vremena, boja proti podnebnim spremembam, odkrivanja novih materialov in zdravil do izkoriščanja nafte in plina, oblikovanja novih letal in avtomobilov ter pametnih mest.

Ta prizadevanja so po pojasnilih Bruslja ključnega pomena za konkurenčnost EU in neodvisnost v podatkovnem gospodarstvu. Evropski znanstveniki in industrija danes svoje podatke vedno pogosteje obdelujejo zunaj EU, saj je čas izračuna, ki je na voljo znotraj EU, za njihove potrebe predolg. Zaradi te nezadostne neodvisnosti so ogroženi zasebnost, varstvo podatkov, poslovne skrivnosti in lastništvo podatkov, zlasti za občutljive aplikacije.

Visokozmogljivo računalništvo je prav tako bistvenega pomena za nacionalno varnost in obrambo, na primer pri razvoju zapletenih tehnologij šifriranja, spremljanju kibernetskih napadov in odzivih nanje, uporabi učinkovite forenzike ali pri jedrskih simulacijah.