STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Teden Kemijskega inštituta znova z vrsto dogodkov

Ljubljana, 10. junija - Na Kemijskem inštitutu bo od danes do petka potekal četrti teden inštituta, v sklopu katerega bodo v želji, da čim širši javnosti predstavijo delovanje te znanstvenoraziskovalne ustanove, pripravili vrsto različnih dogodkov. Vse dni bodo potekali tudi odprti dnevi inštituta, ko bodo javnosti na ogled laboratoriji z vrhunsko raziskovalno opremo.

V torek bo na inštitutu potekala osrednja slovesnost tedna Kemijskega inštituta, na kateri bodo podelili Preglove nagrade za izjemne raziskovalne dosežke ter priznanja Kemijskega inštituta za sodelovanje pri raziskovalnem delu.

Kemijski inštitut Preglove nagrade podeljuje v spomin na kemika slovenskega rodu Friderika Pregla (1869-1930), ki je bil rojen v Ljubljani in je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za kemijo.

Na programu so tudi tri okrogle mize. Prva z naslovom O strukturi - v znanosti in umetnosti, kulturi in naravi bo potekala v sredo v Hostlu Celica, v četrtek bo sledilo omizje v sodelovanju s Slovenskim kemijskim društvom, na njem pa bo govora o periodnem sistemu elementov, saj letos obeležujemo mednarodno leto tega pomembnega znanstvenega pripomočka.

Na petkovi okrogli mizi pa se bo znanstveni publicist Sašo Dolenc z gosti pogovarjal o pomenu besede znanstvenik, o družbeni vlogi znanstvenika v sodobnem svetu in o izkušnjah z delovanjem v akademskem, korporativnem, medijskem in uradniškem okolju.

Teden bo postregel še z več drugimi dogodki, med drugim z dvema razstavama, predavanjem nekdanjega urednika pri ugledni znanstveni reviji Nature Davida Adama in predavanjem profesorja Jureta Zupana o stoletju raziskav črnih lukenj.