STAznanost

Že petnajstič podelili priznanja Glasnik znanosti

Izola, 10. junija - Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper je danes na prireditvi v Izoli že petnajstič podelilo priznanja za znanstveno odličnost Glasnik znanosti. Letošnji nagrajenci so štirje, in sicer Gašper Mithans, Inštitut za družboslovne študije ZRS Koper, Milena Bučar Miklavčič in Barbara Pandev.

Mithans je prejel nagrado Glasnik znanosti za posamezne vrhunske znanstvene dosežke obetavnih raziskovalcev. Kot so zapisali v obrazložitvi, Mithans izkazuje visoko angažiranost in raziskovalno pronicljivost, kar je v lanskem letu uspel prenesti iz slovenske tudi v mednarodno akademsko sfero, so zapisali v ZRS Koper.

Nagrado Glasnik znanosti za posamezne vrhunske znanstvene dosežke raziskovalnih skupin je prejel Inštitut za družboslovne študije ZRS Koper zaradi dolgoletnega vrhunskega znanstveno-raziskovalnega dela na področju etničnih in medkulturnih študij ter migracij, katerega rezultati so številni mednarodni projekti, publiciranje v mednarodno priznanih založbah ter indeksiranih znanstvenih revijah doma in po svetu. Nagrado so skupini raziskovalcev inštituta podelili tudi zaradi vrhunskega znanstvena dosežka, ko so v lanskem letu pridobili mednarodni projekt Migrant Children and Communities in a Transforming Europe - MiCreate.

Častno plaketo ZRS Koper za vrhunske raziskovalne in strokovne dosežke, ki so predstavljali pomemben prispevek k uveljavitvi ZRS Koper v domačem in mednarodnem znanstveno-raziskovalnem prostoru, ter za pomemben prispevek k razvoju in ugledu ZRS Koper in njegovi dejavnosti je prejela Milena Bučar Miklavčič, sicer vodja Centra mediteranskih kultur, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo in namestnica predstojnice Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je Bučar Miklavčičeva trajno prispevala k strokovnemu in znanstveno-raziskovalnemu razvoju oljkarske panoge v Sloveniji ter vključitvi ekstra deviškega oljčnega olja slovenske Istre kot prvega slovenskega živila v evropski prostor z zaščiteno označbo porekla.

Priznanje ZRS Koper za prispevek k uspešnemu delovanju zavoda so podelili Barbari Pandev zaradi njenega izjemnega doprinosa k delu in razvoju Centra za upravljanje projektov ZRS Koper in s tem celotnega ZRS.