STAznanost

V Tehniškem muzeju vrsta dogodkov ob obletnici pristanka na Luni

Bistra, 15. junija - V Tehniškem muzeju Slovenije bodo v četrtek odprli razstavo Človek na Luni, s katero se v Bistri začenja obeleževanje 50. obletnice majhnega koraka za človeka, a velikega skoka za človeštvo. Na odprtju razstave se bo zbranim pridružila tudi astrofizičarka Marija Strojnik-Scholl, profesorica na Centru za optične raziskave v Leonu v Mehiki.

Kot so sporočili iz muzeja, so se besede "to je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo" vtisnile v kolektivni spomin, v Bistri pa 50. obletnico pristanka človeka na Luni obeležujejo z razstavo, ki se "dogodka vseh dogodkov" loteva predvsem z domačega zornega kota.

Tako bodo na ogled prispevki in dosežki slovenskih posameznikov, spomini ljudi in poročanje takratnih medijev. Poleg tega bo razstava zazrta tudi v prihodnost z vprašanjem, ali je "Lunarna vas samo utopija ali kaj več?"

V najbolj razgretem obdobju vesoljske tekme so bili Slovenci sicer bolj opazovalci, vendar pa "smo in še vedno igramo pomembno vlogo v raziskovanju vesolja in razvoju vesoljskih tehnologij", med drugim s pionirjem prve generacije vesoljskih teoretikov Hermanom Potočnikom Noordungom.

V muzeju bodo 50. obletnico pristanka odprave Apollo 11 obeležili še z vrsto dogodkov, od doživetij in dogodkov za otroke do osrednjega praznovanja 21. julija, katerega program bodo objavili v kratkem.

Apollo 11 je bila prva vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni. Na misijo so poleteli 16. julija 1969 iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi, posadko pa sta poleg Neila Armstronga sestavljala še Edwin Aldrin in Michael Collins.

Štiri dni pozneje sta Armstrong in Aldrin z lunarnim modulom pristala na Luni na območju Morja tišine. Prvi je na Lunino površje stopil Armstrong in izrekel slavne besede o človeku in človeštvu. Astronavta sta nato na Luninem površju izobesila ameriško zastavo, opravila različne meritve ter zbrala lunarno kamenje in prah. Na Zemljo se je misija vrnila 24. julija, njeni člani pa so bili sprejeti kot junaki.