STAznanost

Slovenska podjetja in raziskovalci v projektu EW-Shopp razvijajo platformo za integracijo in analizo podatkov

Ljubljana, 4. julija - Več slovenskih podjetij in Institut Jožef Stefan (IJS) sodeluje v evropskem projektu EW-Shopp, v sklopu katerega želijo razviti platformo, ki bi predvsem evropskim manjšim in srednjim podjetjem pomagala pri integraciji in analizi podatkov o obnašanju potrošnikov. Iz Slovenije v projektu poleg IJS sodelujejo še ceneje.si, CDE in Big Bang.

V projektnem konzorciju želijo ustvariti platformo, ki bi olajšala integracijo podatkov z vstavljanjem skupnih podatkovnih modelov, robustnim upravljanjem s podatki in semantičnimi metodami, saj je to največja težava evropskih podjetij, ki delujejo v e-trgovini, trgovini in marketingu.

"Platforma EW-Shopp bo izjemno zmanjšala napor, ki je potreben za integracijo podatkov, kar je trenutno skorajda nemogoča naloga," so zapisali. Platforma bo imela ogrodje za poenotenje razdrobljenih poslovnih podatkov, hkrati pa omogočala integracijo z zunanjimi dejavniki.

Kot je zapisano na spletni strani projekta, je pri napredni analizi ogromnih količin podatkov iz različnih virov, sektorjev in mednarodnih trgov z različnimi jeziki namreč treba upoštevati dejavnike, kot so vremenske razmere, prazniki v različnih državah ali lokalni dogodki, ki vplivajo na obnašanje kupcev.

Vendar po navedbah projektnega konzorcija ostaja povezovanje zunanjih dejavnikov za izboljšanje analize večinoma neraziskano, predvsem zaradi stroškov in težav pri integraciji takšnih zunanjih podatkov.

V konzorciju, v katerem med drugim sodelujeta še Univerza Milano-Biocca in GFK, verjamejo, da bodo s projektom "odprli vrata za novo generacijo poslovnih storitev in tržnih analiz, ki bodo ojačala pozicijo evropskih podjetij na tem področju".