STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Ljubljani se bodo srečali slovenski fiziki z vsega sveta

Ljubljana, 3. julija - Na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko se bo v četrtek začel Svetovni kongres slovenskih fizikov, na katerem bodo slovenski fiziki, ki delujejo v tujini, tkali vezi s fiziki, ki delujejo doma. Do petka bo sledila vrsta predavanj, med drugim bo zbrane nagovoril tudi profesor astrofizike na Berkeleyju Uroš Seljak.

Kot so zapisali organizatorji, je namen znanstvenega srečanja fizikov ob 100-letnici Univerze v Ljubljani predstavitev znanstvenih dosežkov slovenskih fizikov in fizičark po svetu, ki so raziskovalno močno vpeti v mednarodni prostor, "številni pa so se uveljavili tudi na tujih univerzah in institutih".

Na srečanju bodo poleg tega poglabljali stike z raziskovalnimi skupinami v Sloveniji in se srečali s študenti fizike na fakulteti.

"Srečanje je namenjeno medsebojnemu spoznavanju in spodbujanju znanstvenega in visokošolskega sodelovanja, ki vključuje izmenjavo raziskovalcev in visokošolskih učiteljev v okviru obstoječih programov, skupno delo na mednarodnih projektih, izmenjavo podoktorskih študentov in drugo sodelovanje, kot ga na primer vzpodbuja Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija," so še zapisali organizatorji.

Na srečanju bosta plenarni predavanji podala Seljak, član ameriške National Academy of Sciences, ki je znan po raziskavah zgradbe vesolja, prasevanja in grozdenja galaksij ter šibkega gravitacijskega lečenja, ter Mirjam Cvetič z Univerze v Pensilvaniji, ki bo spregovorila o fiziki osnovnih delcev, črnih luknjah in sodobni teoriji strun.