STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Jeseni državni razpis za širokopasovno omrežje

Ljubljana, 20. julija - Ministrstvo za javno upravo trenutno zbira interes telekomunikacijskih operaterjev za gradnjo širokopasovnega omrežja na t. i. belih lisah, območjih, kjer ni komercialnega interesa za gradnjo omrežja. Jeseni bo nato objavljen razpis, prek katerega bo država za sofinanciranje gradnje omrežja ponudila okoli 30 milijonov evrov.

Ministrstvo je junija objavilo javno povabilo za izkaz interesa za gradnjo dostopovnih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij (GOŠO) naslednje generacije, ki bodo v smeri proti uporabniku ves čas omogočala pasovno širino vsaj 30 megabitov (Mb) na sekundo. Na prošnjo enega od operaterjev so povabilo podaljšali, tako da interes pričakujejo do 5. avgusta.

Na podlagi izkaza tržnega interesa in analize stanja bo ministrstvo pripravilo seznam gospodinjstev, ki nimajo in tudi v naslednjih treh letih ne bodo imela dostopa do omrežij naslednje generacije (t. i. bele lise), kar bo podlaga za objavo razpisa GOŠO.

Prek razpisa bo na voljo 29,5 milijona evrov evropskih sredstev in slovenske soudeležbe. Strošek posameznega priključka je ocenjen na okoli 1000 evrov - podobno je tudi pri ta teden predstavljenem komercialnem projektu RUNE za 233.000 priključkov predvidenih 200 milijonov evrov - izvajalci pa bodo lahko dobili do 300 evrov sofinanciranja na posamezni priključek.

Razpis bo predvidoma objavljen jeseni, so STA povedali na ministrstvu.

Za tovrstno infrastrukturo je poleg 29,5 milijona evrov iz kohezijske politike na voljo še devet milijonov iz kmetijske politike. Tako bi lahko z evropskim denarjem sofinancirali okoli 38.000 priključkov.

Lanska razpisa GOŠO 3 in GOŠO 3A nista bila uspešna, na prvega se ni prijavil nihče, na drugega pa so se prijavili štirje ponudniki, a nobeden ni izpolnjeval pogojev. Novi razpis naj bi omogočil prijavo tudi manjših izvajalcev in naj bi bil administrativno manj zahteven, so pojasnili na ministrstvu.

Cilj države je, da bi širokopasovni dostop zagotovili 96 odstotkom gospodinjstev. S projektom RUNE, ki predvideva 233.000 priključkov za gospodinjstva in podjetja, naj bi ta delež zvišali na 90 odstotkov, s tem razpisom pa na 96 odstotkov.