STAznanost

Kitajski vesoljski laboratorij končal svojo misijo

Peking, 19. julija - Kitajski vesoljski laboratorij Tiangong-2 je danes končal svojo skoraj triletno misijo. Laboratorij je bil mišljen kot predhodnik kitajske vesoljske postaje, ki naj bi po sedanjih napovedih v vesolju zaživela leta 2022, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski mediji si sicer niso bili enotni, ali je laboratorij že vstopil v atmosfero. Časnik Renmin Ribao je ob navajanju kitajske vesoljske agencije poročal, da je večji del 10,4-metra dolgega plovila zgorel ob vstopu v atmosfero, manjši delci pa so padli na varna območja v južnem Tihem oceanu.

Časnik Global Times pa je prav tako ob navajanju vesoljske agencije poročal, da je Tiangong-2 še vedno v orbiti in da bo v atmosfero vstopil v prihodnjih urah.

Tiangong-2, kar v prevodu pomeni Nebeška palača, so v vesolje poslala septembra 2016 in je bil predhodnik kitajske vesoljske postaje. V laboratoriju sta dva kitajska astronavta leta 2016 bivala več kot 29 dni, kar je rekord za Kitajsko.

Bodoča vesoljska postaja Tiangong (Nebeška palača) bo predvidoma opremljena s sočnimi paneli in bo imela še dva modula za znanstvene poskuse. Na 60-tonski postaji, ki bo krožila okoli Zemlje, bodo stalno nastanjeni trije astronavti, ki bodo opravljali biološke in mikrogravitacijske raziskave. Življenjska doba postaje bo okoli deset let.

Mednarodna vesoljska postaja (ISS), skupni projekt ZDA, Rusije, Kanade, Evrope in Japonske, ki deluje od leta 1998, se bo upokojila leta 2024. Kitajska bo imela takrat edino vesoljsko postajo, ki bo sicer precej manjša od ISS - ta tehta 400 ton in je velika kot nogometno igrišče.