STAznanost

Nasa se je poklonila prvim korakom na Luni pred 50 leti

Houston, 21. julija - Ameriška vesoljska agencija Nasa se je v soboto po lokalnem času poklonila prvim človeškim korakom na Luni. Številni navdušenci nad vesoljem so se 50 let po pristanku na edinem Zemljinem naravnem satelitu zbrali v centru za obiskovalce v prostorih Nase in odštevali sekunde do jubileja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški astronavt Neil Armstrong je 21. julija 1969 ob 3.56 po srednjeevropskem času kot prvi človek stopil na Luno, s čimer se je vpisal v zgodovino. Približno 20 minut za njim je na Mesec stopil še Edwin Buzz Aldrin.

Nasa je med drugim ponovno predvajala slaven posnetek, ko sta astronavta 20. julija 1969 v posebnem modulu Orel kot prva človeka pristala na Luni. "Houston, tukaj baza v Morju tišine. Orel je pristal," je takrat dejal Armstrong.

Obiskovalci v Nasinem centru pa so na velikih zaslonih spremljali tudi posnetke zgodovinskih trenutkov na Luni, zatem je nebo razsvetlil ognjemet.

Pred slavnim jubilejem je v soboto podpredsednik ZDA Mike Pence nagovoril zbrane v Cape Canaveralu, s koder so trije astronavti pred 50 leti poleteli proti Luni. "Apollo 11 je edini dogodek 20. stoletja, ki ima možnost, da se ga bodo dobro spominjali tudi v 30. stoletju," je dejal.

Posadka Apolla 11, ki jo je poleg Armstronga in Aldrina sestavljal še Michael Collins, je na raketi Saturn 5 v vesolje poletela 16. julija 1969 iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi. V Lunino orbito so se utirili tri dni po vzletu.

20. julija 1969 oziroma 21. julija po srednjeevropskem času sta Armstrong in Aldrin v posebnem modulu Orel kot prva človeka pristala na Zemljinem naravnem satelitu. Prvi je na Lunino površje ob 3.56 po srednjeevropskem času stopil Armstrong in izrekel slavne besede o človeku in človeštvu: "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo."

Približno dvajset minut zatem se mu je pridružil Aldrin. Na Luninem površju sta zapičila ameriško zastavo, opravila različne meritve ter zbrala lunarno kamenje in prah.

Tretji član odprave Collins je, medtem ko sta Armstrong in Aldrin hodila po Luni, krožil v plovilu okoli Meseca.

Na Zemljo se je misija vrnila 24. julija. Po pristanku v Tihem oceanu so jih za tri tedne poslali v karanteno, 13. avgusta pa so se prvič pojavili v javnosti in bili nemudoma sprejeti kot narodni junaki.

Dogodek, za katerega je večina vse do takrat menila, da sploh ni možen, so milijoni ljudi po vsem svetu, tudi v Sloveniji, spremljali prek televizijskih zaslonov.