STAznanost

Pametne rešitve starejšim omogočajo samostojno življenje

Ljubljana, 23. julija - Mednarodni projekt i-evAAlution za testiranje pametnih rešitev, v katerega sta vključena tudi Center za družboslovno informatiko in podjetje Eurotronik, želi starejšim omogočiti daljše samostojno življenje doma. Eurotronik na območju osrednje Slovenije išče starejše od 65 let, ki bi želeli eno leto brezplačno preizkušati paket pametnih rešitev.

Projekt, ki združuje deset partnerjev iz Slovenije, Avstrije, Italije in Nizozemske, želi zagotoviti paket pametnih rešitev, v katerega so vključene že obstoječe informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT). Prizadevajo si, da bi bile rešitve cenovno dostopne, uporabniku prijazne, varne in zanesljive, hkrati pa enostavne za uporabo. Na trgu že obstajajo številne različne rešitve IKT, v projektu pa so povezali nekatere od njih, so sporočili s fakultete za družbene vede v Ljubljani, pri kateri deluje omenjeni Center za družboslovno informatiko.

Pilotni projekt bodo zdaj nadaljevali s pilotno raziskavo, v katero bodo vključili stare 65 let in več, ki nimajo demence ali resnih kognitivnih motenj, in njihove bližnje. Podjetje Eurotronik Kranj išče za testiranje pametnih rešitev osebe, starejše od 65 let, ki bodo lahko leto dni brezplačno preizkušale paket pametnih rešitev. Vse informacije o testiranju je mogoče dobiti na spletni strani http://bit.ly/2NgEnxb, telefonski številki 040 370 265 in po e-pošti info@eurotronik.si.

Paket vključuje varovalni telefon z zaslonom na dotik, ki uporabniku na preprost in prijazen način omogoča komunikacijo z družino in pomoč kontaktne osebe. Varnostna ura mu omogoča vzpostavitev stika v nujnih primerih. Tako se denimo ob padcu samodejno sproži alarm. Vključeni senzorji pa poročajo o nepravilnostih v vsakodnevni rutini.

V projektu so uporabo omenjenih pametnih rešitev ilustrirali na primeru 69 let stare ženske, ki živi sama v svojem stanovanju v mestu. Odkar je pred kratkim sredi noči padla v kopalnici, se pri gibanju počuti negotovo. Paket pametnih rešitev i-evAALution ji lahko pomaga z avtomatiziranimi scenariji osvetlitve ponoči, integriranim hišnim alarmom in nadzorom naprav prek sistema innogy SmartHome. Ura 2PCS ima dodatne varnostne funkcije, denimo zaznavo padca.

Ženska lahko v kritičnih trenutkih sproži klic preko varovalnega telefona HomeTab - tudi prek funkcije, ki prepozna govor. Poleg tega ji HomeTab omogoča upravljanje pametnih senzorjev. V glasovnem, tekstovnem ali video klepetu pa se lahko poveže s sorodniki in prijatelji.

Socialna platforma Palette v paketu povezuje njene potrebe in interese s ponudbo in interesi drugih uporabnikov platforme in s tem omogoči širjenje socialnih stikov. HomeTab pa z integriranim sistemom za vodenje oskrbe in s komunikacijskimi rešitvami nudi podporo izvajalcem njene oskrbe.

Mednarodni projekt i-evAAlution je denarno podprt v okviru programa AAL, ki ga sofinancirata ministrstvo za javno upravo in Evropska komisija.