STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski gimnazijci do štirih bronastih medalj na kemijski olimpijadi

Pariz, 31. julija - Štiričlanska slovenska ekipa je na 51. mednarodni kemijski olimpijadi osvojila štiri bronaste medalje. Barve Slovenije so zastopali Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj), Tijan Prijon (Gimnazija Bežigrad), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Dren Gruden (Gimnazija Bežigrad),

Mednarodna kemijska olimpijada je znanstveno tekmovanje najvišjega ranga. Letošnje olimpijade se je udeležilo 309 dijakinj in dijakov iz 80 držav, sodelovalo je tudi šest držav opazovalk, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije, v sodelovanju s katero potekajo priprave in udeležba na olimpijadi.

"Konkurenca je huda, običajno pa so uspešnejši udeleženci z Daljnega vzhoda. Letos je bil absolutni zmagovalec s Kitajske, prav tako drugouvrščeni, tretji pa iz Južne Koreje," so še zapisali v zvezi.

Olimpijada traja devet dni. Dijaki rešujejo dva testa po pet ur. Prvi je eksperimentalni, dijaki morajo v laboratoriju rešiti tri praktične naloge. Drugi test je teoretični, vsebuje pa devet nalog z vseh področij kemije. Ostale dni preživijo dijaki na izletih in drugih aktivnostih.

Slovensko ekipo je pripravljala skupina s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, ki so jo sestavljali Berta Košmrlj, Darko Dolenc, Alojz Demšar, Jernej Markelj in Andrej Godec. Pri praktičnem delu sta pomagali tudi Mojca Žitko in Branka Miklavčič.

Ekipo sta na olimpijadi v Parizu spremljala mentorja Andrej Godec kot glavni mentor in Berta Košmrlj. Naloga mentorjev je preverjanje laboratorijev, prevajanje, ocenjevanje in usklajevanje ocen z organizatorjevimi.