STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski srednješolec do brona na olimpijadi v računalništvu

Bratislava, 31. julija - Na letošnji srednjeevropski olimpijadi v računalništvu in informatiki CEOI so sodelovali tudi štirje srednješolci iz Slovenije, med katerimi se je najvišje uvrstil Benjamin Bajd z Gimnazije Kranj in Zavoda za računalniško izobraževanje. Zasedel je 15. mesto in si s tem prislužil bronasto odličje.

Olimpijade, ki je potekala med 23. in 29. julijem 2019 v Bratislavi, se je letos udeležilo 55 tekmovalcev iz 13 držav, štirje tekmovalci so bili kot omenjeno iz Slovenije - poleg Bajta še Jakob Schrader, Lan Sevčnikar in Bor Grošelj Simić.

Srednješolci so reševali po tri naloge v vsakem od dveh tekmovalnih dni. Zmagal je Toth Balazs iz Madžarske, skupno pa so podelili pet zlatih, devet srebrnih in 14 bronastih kolajn, so še sporočili z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko.

Priprave na tekmovanje je v okviru projekta NAPOJ organizirala Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani pod pokroviteljstvom Društva ACM Slovenija ter v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan, Zavodom 404 ter sestrskima Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo Univerze na Primorskem.

Naslednje leto bo olimpijada v Veliki Kaniži na Madžarskem.