STAznanost

Ekipa slovenskih dijakov na mednarodni lingvistični olimpijadi osvojila zlato

Yongin, 6. avgusta - Na mednarodni lingvistični olimpijadi je ekipa slovenskih dijakov osvojila ekipno zlato medaljo. Na 17. mednarodni olimpijadi, ki je potekala v Yonginu v Južni Koreji, je sodelovalo 54 ekip iz 36 držav. Tekmovalci so se pomerili v individualnih in ekipnih nalogah, so danes sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Južna Koreja, Yongin. Slovenski dijaki Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Ana Luetić z Gimnazije Vič, Rok Tadej Brunšek z Gimnazije ŠC Velenje in Sebastian Kordiš z Gimnazije Škofja Loka so na 17. mednarodni lingvistični olimpijadi v Yonginu v Južni Koreji osvojili ekipno zlato medaljo. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Južna Koreja, Yongin.
Slovenski dijaki Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Ana Luetić z Gimnazije Vič, Rok Tadej Brunšek z Gimnazije ŠC Velenje in Sebastian Kordiš z Gimnazije Škofja Loka so na 17. mednarodni lingvistični olimpijadi v Yonginu v Južni Koreji osvojili ekipno zlato medaljo.
Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Na olimpijadi so slovenske barve zastopali Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Ana Luetić z Gimnazije Vič, Rok Tadej Brunšek z Gimnazije Šolski center Velenje in Sebastian Kordiš z Gimnazije Škofja Loka. Olimpijada je potekala med 29. julijem in 2. avgustom.

Na letošnjem ekipnem tekmovanju, ki je trajalo tri ure, je bila naloga sestavljena iz precej neznanega sistema sporazumevanja. Tekmovalci so se ukvarjali s posebnim načinom zapisovanja, ki se uporablja pri ritmični gimnastiki za opis elementov, ki jih izvajajo telovadci. Najprej so si tekmovalci ogledali vrsto posnetkov gimnastičnih nastopov in nekaj zapisov zanje, nato pa so morali ugotovili sistem zapisovanja.

Nalogo je zelo uspešno rešilo toliko ekip, da se je strokovna žirija odločila, da letos podeli več bronastih in srebrnih medalj kot običajno. "Zlato pa je pripadlo samo eni ekipi - ekipi Slovenije, ki je tako ostale države pustila krepko za seboj. Mladi člani ekipe so med seboj odlično sodelovali, si porazdelili delo ter odlično izkoristili zadani čas naloge," so dosežek opisali v ZOTKS.

Slovenski tekmovalci pa so bili uspešni tudi individualno. Brunšek je osvojil bronasto medaljo, Dolinarjeva in Kordiš sta dosegla častno omembo za dosežen rezultat, medtem ko je Dolinarjeva osvojila še priznanje za najboljšo rešitev problema.

Ekipo slovenskih dijakov je spremljala Simona Klemenčič. Že vrsto let pa kot članica žirije na olimpijadi sodeluje tudi Gabrijela Hladnik, so zapisali v sporočilu.

Sicer ZOTKS dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področjih kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.