STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nacionalni inštitut za biologijo med prvimi evropskimi referenčnimi laboratoriji za bolezni rastlin

Ljubljana, 6. avgusta - Evropska komisija je imenovala prvih pet evropskih referenčnih laboratorijev (EURL) za škodljive organizme rastlin, med katerimi je tudi Nacionalni inštitut za biologijo (NIB). Slovenski inštitut je bil izbran v sklopu dveh konzorcijev, in sicer za delo z virusi in za delo z bakterijami, je razvidno iz objave Evropske komisije.

Kot so zapisali na NIB, slovenska ustanova sodeluje z Nizozemsko (NVWA), Italijo (CREA) in Belgijo (ILVO), od 1. avgusta pa se v okviru EURL ukvarja z dvema trenutno najpomembnejšima boleznima, s katerima ima dolgoletne izkušnje, in sicer zlato trsno rumenico in bakterijskim ožigom oljk.

Zlata trsna rumenica je ena najnevarnejših bolezni vinske trte, ki resno ogroža pridelavo vinske trte v večjem delu Evrope. Okužene rastline z leti odmrejo, v primeru neizvajanja ukrepov pa so lahko škode v vinogradništvu v Sloveniji na letni ravni večmilijonske.

Bakterijski ožig oljk pa je po navedbah NIB v Evropi trenutno najbolj huda bolezen lesnatih rastlin saj povzroča obsežno propadanje oljčnikov in s tem veliko gospodarsko škodo.

"Na okuženih rastlinah se pojavljajo ožigi in nato sušenje ter odmiranje posameznih delov rastlin. Bakterija lahko napada tudi vinsko trto in preko 300 različnih rastlinskih vrst, zato pomeni veliko grožnjo kmetijski pridelavi."

Namen ustanovitve evropskih referenčnih laboratorijev je delo z mikroorganizmi, ki so najpomembnejši povzročitelji bolezni rastlin, in s tem predstavljajo veliko grožnjo rastlinski pridelavi in s tem samooskrbi s kmetijskimi pridelki.

Laboratoriji podpirajo raziskave in diagnostiko karantenskih in novih škodljivih organizmov rastlin ter tako prispevajo k hitrejšemu odkrivanju novih povzročiteljev bolezni rastlin, tako znotraj EU kot pri uvozu iz različnih delov sveta, so pojasnili na NIB.

Laboratoriji so odgovorni za razvoj učinkovite visokotehnološke diagnostike z namenom harmonizacije in širjenja dobrih praks, raziskav in tehničnih inovacij med vsemi uradnimi laboratoriji članic EU.