STAznanost

ESA z novim razpisom Fly Your Satellite za študente

Pariz, 20. avgusta - Evropska vesoljska agencija (ESA) zbira prijave za nov razpis v sklopu programa Fly Your Satellite, h kateremu vabijo študentske skupine iz držav članic ESA ter Kanade in Slovenije. Prijave so odprte do 13. oktobra, decembra pa bodo v Noordwijku na Nizozemskem predvidoma pripravili delavnico za finaliste.

Program Fly Your Satellite je namenjen podpori študentskih ekip pri zasnovi, izdelavi in testiranju njihovih izobraževalnih satelitov tipa CubeSat. Program so vzpostavili po izstrelitvi sedmih univerzitetnih satelitov ob krstni izstrelitve nosilne rakete Vega leta 2012.

V prvi sezoni programa, ki se je zaključila z izstrelitvijo treh satelitov leta 2016, je sodelovalo šest ekip. Druga sezona projekta, ki se je začela leta 2017, ravno poteka, ekipe pa se po navedbah ESA približujejo fazi testiranja in izstrelitve svojih izdelkov.

S sodelovanje v programu se bodo študenti spopadli s standardnimi praksami razvoja vesoljskih plovil, pri čemer bodo imeli podporo izkušenih strokovnjakov ESA in dostop do vrhunske opreme in prostorov za testiranje, med drugim v izobraževalnem centru ESA ESEC-Galaxia v Belgiji.

Študentske ekipe morajo za prijavo pripraviti opis svojega projekta, ki mora biti skladen s programskimi in tehničnimi zahtevami programa Fly Your Satellite.

Več informacij je dosegljivih na spletni strani ESA.