STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na filozofski poletni šoli predavanja filozofov ljubljanske psihoanalitske šole

Ljubljana, 21. avgusta - Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani bo prihodnji teden potekala filozofska poletna šola z naslovom Spodleteti bolje! Na poletni šoli bodo svoja najnovejša spoznanja predstavili trije priznani in mednarodno uveljavljeni filozofi, predstavniki ljubljanske šole psihoanalize, Slavoj Žižek, Alenka Zupančič in Mladen Dolar.

Na poletno šolo, ki bo potekala med 26. in 30. avgustom, se je prijavilo več kot 120 udeležencev iz kar 17 držav. Največ jih prihaja z Danske in iz Nemčije, so sporočili s fakultete.

Svoja najnovejša spoznanja bodo na poletni šoli predstavili trije ugledni in mednarodno uveljavljeni filozofi, predstavniki ljubljanske psihoanalitske šole, Slavoj Žižek, Alenka Zupančič in Mladen Dolar. Vsak od treh predavateljev bo pripravil po tri obsežna predavanja, program pa bo sklenila skupna seansa.

"Zelo smo hvaležni Filozofski fakulteti za vabilo, da predstavimo svoje delo v Poletni šoli v okviru obeleževanja stoletnice ustanovitve ljubljanske Univerze, ki je naša alma mater. V mednarodnem prostoru nas večkrat označujejo kot 'ljubljansko lacanovsko šolo', vendar doslej še nismo nikoli organizirali takšne prezentacije v Ljubljani in smo nasploh zelo redko javno nastopali skupaj v Sloveniji. Morda je bila potrebna zunanja spodbuda za to, da bi t. i. 'ljubljanska šola' prišla v Ljubljano. Upamo, da bomo tukaj lahko spodleteli bolje," so pred začetkom šole povedali sodelujoči profesorji.

Naslov poletne šole Spodleteti bolje po navedbah organizatorjev izhaja iz slovitega citata Samuela Becketta: "Try again. Fail again. Fail better." oziroma v slovenskem prevodu Andreja Skubica: "Poskusi znova. Zamoči znova. Zamoči bolje.".

"Naslov jemlje za izhodišče občutje spodletelosti in neuspeha kritične misli in politike emancipacije spričo vzpona novega populizma, vznika poprej nezamisljivih figur voditeljev, naraščajočih družbenih in ekonomskih protislovij, apokaliptičnih perspektiv globalnih in ekoloških katastrof, itd. Neuspeh je izhodišče, ki terja nov angažma mišljenja," so zapisali na fakulteti.

Poletna šola je sicer eden od osrednjih dogodkov, ki jih v letu, ko fakulteta praznuje svojo stoletnico, organizirajo na Filozofski fakulteti.

Več programu in profesorjih, ki bodo sodelovali na poletni šoli, je na voljo na spletni strani: http://failbetter.ff.uni-lj.si/domov.html.